Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 8:55 
Zielony Oszołom

Czyżby GDDKiA uczyła się na błędach i przekonywała powoli że trzeba konsultować naprawdę?

za http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/wa ... a_a_7.html

Kto popiera budowę tras ekspresowych

Po doświadczeniach z protestami ekologów i niezadowolonych mieszkańców drogowcy zmieniają sposób działania.

Przygotowania do budowy trasy z Marek do Radzymina rozpoczęli od... stworzenia strony internetowej, druku tysięcy ulotek dla mieszkańców i ogłoszenia konkursów dla dzieci.

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad chce wydobyć z cienia tzw. milczącą większość -to ludzie popierający drogowe inwestycje, ale trzymający się z dala od blokowania ulic, demonstracji pod Ministerstwem Transportu i tym podobnych akcji. Drogowcy mają dość spotkań wyłącznie z rozkrzyczanymi przeciwnikami budów.

Planowany odcinek trasy S8 w kierunku Białegostoku będzie miał 22 km długości. W zamierzeniach projektantów połączy obwodnicę ekspresową Warszawy z obwodnicą Radzymina(ta ostatnia wymagała kapitalnego remontu zaledwie dziewięć lat po otwarciu, narażając GDDKiA na zarzut marnotrawienia pieniędzy). Nowa trasa przejdzie przez rejon Zielonki, Marek, Kobyłki, Wołomina i Radzymina.

Akcja informacyjna zaczęła się w lutym. Na wystawach w urzędach miast drogowcy pokazali mieszkańcom cztery warianty przebiegu trasy. Jak podaje GDDKiA, na stronę www.ikonsultacje-s8markiradzymin.pl weszło ponad 8 tys. osób. Drogowcy zebrali też 139 opinii wraz z propozycjami nowych rozwiązań.

- Dzięki temu powinno się udać ograniczyć do minimum konflikty inwestycyjne przybudowie tej drogi - twierdzi architekt krajobrazu Katarzyna Łowicka.

GDDKiA liczy, że w ciągu najbliższych miesięcy uzyska decyzję środowiskową. Budowa ma ruszyć w przyszłym roku.

Konrad Majszyk

Rozmawiać, zamiast krzyczeć "nie"

Wojciech Dąbrowski, szef mazowiec kiego oddziału GDDKiA

Mam nadzieję, że uda się zjednać zwolenników już na pierwszym etapie przygotowań do budowy. Chcemy zachęcić mieszkańców nie tylko do krzyczenia "nie, bo nie", ale też zgłaszania merytorycznych uwag. Dlaczego nie robiliśmy tego wcześniej? Nie wiem. Wtedy wydawało mi się, że do przekonania ludzi do danej trasy wystarczą tzw. konsultacje społeczne. Takie odbyły się np. w Centrum Onkologii w sprawie trasy ekspresowej przez Ursynów. Okazało się jednak, że przyszli tam wyłącznie przeciwnicy trasy, którzy nas wygwizdali.

Jack

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 10:16 
Oberspammer

Uczą się na błędach - dobrze. Oby tylko jeszcze poza informowaniem spoleczeństwa faktycznie akceptowali zgłoszone propozycje lub chociaż próbowali sensownie się wytłumaczyć z tego, że ich nie zaakceptowali.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 25, 2007 8:28 
Oberspammer

W SPRAWIE WOW

Dla wszystkich zainteresowanych trasą WOW przez Wesola informuje, że z inicjatywy MRR (Minister Gęsicka), ktore obecnie zamiast Ministra Środowiska zajmuje sie tą sprawa mają sie odbyć nastepujące spotkania:
1. Z samorządowcami, ktorych dotyczy trasa.
2. Z organizacjami ekologicznymi (domniemuje, ze tymi na prawach strony w postepowaniu, bo sie nie dopytałem dokladnie)
3. Na miejscu jeszcze raz z mieszkańcami (pewnie około polowy czerwca).
proszę śledzic stronę MRR:
http://www.mrr.gov.pl/Aktualnosci/stron ... niewow.htm

Wczoraj byłem w ministerstwie i się zapoznałem z dokumentacją sprawy, ale tylko z wnioskami stron zlozonymi w konsultacjach. Jak widzę wiekszość wnioskow jest przeciwko tzw. nowemu wariantowi W2, ktory biegnie w wydmie między pólnocną i poludniową sroną Wesolej. Wczesniej jednak także tzw wariant 1 lub 3A był opinowany negatywnie przez samorządy, który tez dzieli Wesola, ale w innym miejscu. Jest także ten wariant 3, ktory zatwierdzil Szyszko i potem został odsuniety od sprawy.
OOŚ jest w niezaleznej ekspertyzie na Politechnice Warszawskiej i nie ma go w MRR - maja ocenić ten dokument pod wzgledem merytorycznym oraz być może zrobią jeszcze raz ocene wariantów przedstawionych w dokumencie.