Witam. Byłem gdzieś już tutaj zarejestrowany, ale niestety nie pamiętam już hasła , ani nicka, więc zarejestrowałem się jeszcze raz, pod nickiem obecnie wszędzie przeze mnie używanym.
A więc sprawa ma się tak , że walczę o poprawę bezpieczeństwa ruchu drogowego na skrzyżowaniu Trakt Lubelski/ Kadetów/ Lucerny. Jest to niebezpieczne skrzyżowanie z czterema wlotami , jest bardzo słaba widoczność potęgowana przez reklamy , mur z cegły,las.
Żeby tego było mało przedłużenie ulicy Lucerny w postaci ulicy Kadetów ma 3 pasy ruchu nie licząc zatoki.
Trzecia sprawa to zalewanie przez wodę całego skrzyżowania po deszczach. Efekt 58 wypadków w roku 2008, już 70 w roku 2009 do 3 grudnia.
Niestety przebudowa Traktu Lubelskiego dopiero w latach 2013/14, do tego czeka nas przebudowa całej infrastruktury podziemnej w tym budowa kolektora "W" - rozpisanie przetargu budowlanego w lipcu 2010.
Dlatego dużo nie wymagam. Interweniowałem już we wszystkich instytucjach i wyszło że młodzi radni z Wawra starają się o budowę tymczasowego ronda z prefabrykatów. Jednak muszą przekonać zarząd Wawra, który wyłoży pieniądze.
Jak widzicie takie rozwiązanie w tym miejscu, jakie rozwiązania poprawiające ruch[ różny] byście zastosowali, oprócz samego ronda? Osobiście jestem użytkownikiem pieszym więc zastosowałbym wydzielone azyle na przejściach, tylko brak trochę miejsca, szczególnie na Trakcie Lubelskim. Przejścia na wszystkich wlotach. Przeniesie przystanku Lucerny 04 tuż za skrzyżowanie[ kasacja przystanku i przejścia na przeciwko KK Zastów oddalonego znacznie od skrzyżowania].
Jeszcze skrzyżowanie na Zumi.pl[ Wąbrzeska to obecnie Kadetów, a sama została tylko na odcinku na północ od samego skrzyżowania.
http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Wa ... tive=false