Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 05, 2010 8:27 
Oberspammer

Federacja konsumentów skierowała do UOKIK w tej sprawie następujący list:

rynek-kolejowy.pl napisał(a):
Federacja wezwała UOKiK do wyjaśnienia, czy: "1. nie doszło do nadużycia pozycji dominującej przez spółkę PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wyczerpującego przepisy ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów z 16 lutego 2007 roku, a w szczególności:
- art. 9 pkt. 2 ust 2 ("ograniczeniu produkcji, zbytu lub postępu technicznego ze szkodą dla kontrahentów lub konsumentów") - wstrzymanie ruchu połączeń kolejowych,
- art. 9 pkt. 2 ust. 3 ("stosowaniu w podobnych umowach z osobami trzecimi uciążliwych lub niejednolitych warunków umów, stwarzających tym osobom zróżnicowane warunki konkurencji") - różne terminy wstrzymania ruchu pociągów dla Przewozy Regionalne i PKP Intercity,
- art. 9 pkt. 2 ust. 5 ("przeciwdziałaniu ukształtowaniu się warunków niezbędnych do powstania bądź rozwoju konkurencji") - brak jednoznacznego stanowiska w sprawie harmonogramu spłat zadłużenia przez Przewozy Regionalne, wstrzymanie pociągów w praktyce z dnia na dzień (ostateczna lista pociągów wstrzymanych od 4 maja została ujawniona późnym wieczorem 3 maja br., źródło: http://www.rynek-kolejowy.pl),
2. nie zostały naruszone zbiorowe interesy konsumentów przez spółkę PKP Polskie Linie Kolejowe wyczerpujące przepisy ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów z 16 lutego 2007 roku:
- art. 24 pkt. ust. 3 ("nieuczciwe praktyki rynkowe lub czyny nieuczciwej konkurencji") - brak alternatywy tańszych połączeń międzywojewódzkich dla konsumenta, wstrzymanie jednego typu połączeń kolejowych (InterRegio), chaos informacyjny na dworcach w związku z wprowadzeniem zmian, w przypadku wcześniejszego nabycia biletu na wstrzymane od 4 maja połączenie kolejowe konieczność dokupienia przez konsumenta miejscówek w przypadku skorzystania z usług spółki PKP Intercity Sp. z o.o. na tej samej trasie przejazd kolejowego".

Jak czytamy w piśmie:

"Zdaniem Federacji Konsumentów - oddział w Kaliszu powyższe działania spółki PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. (powiązanych kapitałowo poprzez PKP S.A. z bezpośrednim konkurentem Przewozów Regionalnych) zmierzają do wyeliminowania tańszej alternatywy dla konsumentów oferowanej przez spółkę Przewozy Regionalne SP. z o.o., zwłaszcza w przededniu końca terminu zgłaszania wniosków o udostępnienie infrastruktury kolejowej w związku z nowym rozkładem jazdy 2010/2011."

Myślę, że chociaż moglibyśmy to poprzeć lub dołożyć swoje argumenty dla UOKIK.

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 12:50 
Sympatyk

Kupiłem domenę ratuj-interregio.pl, jest już opłacona i zarejestrowana. Jak tylko DNS-y się rozniosą to pojawi się tam strona na której będę chciał zebrać do kupy petycje, wzory ulotek, niusy, prasówkę.

Wrzuciłem tam swoją propozycję petycji do Tuska, jeśli ktoś uważa że można w niej coś poprawić nie wchodząc w zakres indoktrynacji politycznej ;-) to jestem bardziej niż otwarty.

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 12:52 
Oberspammer

Na razie domena nie bardzo działa, a przynajmniej link do niej nie.

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 13:17 
Sympatyk

Pewnie potrwa to min. kilka godzin - czas potrzebny na propagację DNS-ów. A niektórym może zadziałać np. jutro. Nic na to AFAIK nie można poradzić.

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 14:07 
Sympatyk

Słuchajcie, a jak jest z tym VAT-em od niezapłaconych faktur? Kolega który prowadził działalność gospodarczą tłumaczył mi kiedyś, że faktycznie musi go zapłacić, ale jest on zwracany przez urząd skarbowy jeśli faktura nie zostanie opłacona - wystarczy złożyć wyjaśnienie. A jak jest w wypadku PLK?

Pytam, bo to ważny argument i na pewno nieraz jeszcze zostanie podniesiony.

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 23:19 
Admin

mk81 napisał(a):
A jak jest w wypadku PLK?

Jak jest w PLK to tylko możemy zgadywać.

Faktycznie jest możliwość odzyskania tego VAT. Ale, z całym szacunkiem, nie sądzę, by PKP PLK aż tak dbało o swoje finanse, by z niej korzystać.

Nie sądzę też, by w PKP PLK nie mieli zaległości finansowych w opłacaniu podatków. Generalnie poza KGHM i PZU, które srają kasą, w państwowych firmach takie cuda się chyba nie zdarzają.

PostNapisane: Cz maja 06, 2010 11:15 
Sympatyk

Moja strona jest w miarę gotowa. Jeśli uważacie że ma to ręce i nogi to proszę o promowanie adresu. Zachęcam oczywiście także to słania petycji - już namówiłem kilka osób. :-)

Każdy kto ma jakieś ciekawe newsy, najlepiej nie wałkowane przez ogólnopolskie media, proszę o przysyłanie mailem.

http://www.ratuj-interregio.pl

PostNapisane: Cz maja 06, 2010 21:27 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
Ja bym spróbował zadziałać długofalowo na uwalenie UTK.

DO UOKIK należy skierować sprawę o naruszenie zasad konkurencji w obszarze rynku kolejowego poprzez zażądanie przez PLK odwołania przez PR konkretnych pociągów oraz do Intercity o odwołanie wybranych przez Intercity pociągów. Zawiadomienie to skierowałbym też do odpowiedniego organu Unii Europejskiej powołując się na jakiś pakiet kolejowy. Teoretycznie sprawa jest dla UTK i być może UOKIK ją tam skieruje, ale naruszenie jest tak ewidentne, że należy poprosić UE o nadzór nad rozwiązaniem tej sprawy. Być może jeśli UTK nie stwierdzi naruszenia UE mogłaby powiedzieć coś Polsce do słuchu w sprawie działania UTK i doprowadzić do reform w Polsce w tym zakresie.

Dzisiaj UOKiK wszczął postępowanie :)

PostNapisane: So maja 08, 2010 19:52 
Stały Bywalec

korzystając z weekendu dopracowałem wierszyk:

PLK chmury pyłu nie potrzebuje
gdyż i tak Twoją podróż anuluje.

Pasażerów za wszelką cenę wozić nie będą,
i swoich klientów raz na zawszę się pozbędą.

Beton twardnieje i linie zamyka, polskie koleje zwija,
dla nich to wielka w historii chwila.

Zawrotną prędkość 20 km/h na przejazdach wprowadza,
a co na to władza?

PostNapisane: So maja 08, 2010 20:10 
Oberspammer

Ja proponuję na stronę główną do kącika literackiego obok Tomka Rolińskiego:
http://www.zm.org.pl/?a=kadetow-09b

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona