Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Czy potrzeba jest budować odnogę WKD do Janek?
TAK 67%  67%  [ 8 ]
NIE 33%  33%  [ 4 ]
Liczba głosów : 12
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 7:59 
Admin

humptyangel napisał(a):
Bo dubluje się z projektem TW lini z Okęcia przez Raszyn do Janek. I wg mnie projekt TW ma te same zalety co WKD do Janek, i jest tańszy i obsługuje centrum Raszyna a nie omija go z boku.

Nie jestem przekonany, czy jest tańszy, budowa w ulicy jest z reguły droższa niż w szczerym polu. Na pewno jest o połowę wolniejszy.

Cytuj:
Bo ciągnięcie WKD od Janek wzdłuż trasy katowickiej i Krakowskiej jest nieekonomiczne.

Tego nie proponuję. Dowozy z trasy katowickiej i krakowskiej do Janek mogą być już prowadzone autobusami, różnego kalibru i różnych przewoźników.

Cytuj:
Mmm, widzę tu zaledwie 3 ciężarówki, no ale towar jakoś trzeba rozwieść. Poza tym widzę tu mnogość, jak nie multum samochodów osobowych.

No właśnie - a obwodnice potrzebne są tam, gdzie jest duży ruch tranzytowy. Tego typu obrazki świadczą raczej o słabej ofercie komunikacji publicznej.

Cytuj:
Np dzięki przedłużeniu trasy AK do Marek mieszkańcy tego miasta tłumnie korzystają z lini 732 i dojeżdżają do pętli Żerań FSO.

E... 2-3 autobusy na godzinę, wiele lat po oddaniu trasy do użytku?

Cytuj:
Podobnie mieszkańcy Białołęki jeżdżący liniami 104, 120, 132, 134.

Strzelam, że więcej jeździ 176, 527 itp.

Cytuj:
Tak, chcą wozić ludzi tramwajem po Trasie Mostu Północnego, któremu ZM jest przeciwne.

Strzelaj dalej ;-)

Cytuj:
Co do skrótu, o którym piszesz, nie wiem, o który konkretnie projekt chodzi? Wiec, proszę sprecyzuj :)

O projekt z mapki TW, mniej więcej na przedłużeniu Św. Wincentego.

Cytuj:
Tramwaje na Goworka zlikwidowano w latach 60/70 kiedy w PRL była ogólna tendencja do likwidacji trakcji tramwajowej. Nie piszę, że to wina ekologów, w pełnym tego słowa znaczeniu.

W przypadku Kasprzaka, wynikło, to z "prowizoryczności" lini w al. Prymasa Tysiąclecia.

Wiem kiedy i dlaczego zlikwidowano tramwaje na Goworka i Kasprzaka. Tym niemniej od ładnych paru lat linie te - w zmodyfikowanej wersji - znajdują się w planach rozwoju sieci tramwajowej. IMHO powinny one (i prawdopodobnie kilka innych też) mieć dla TW wyższy priorytet niż linia do Janek.

Natomiast dla WKD linia do Janek jest dość logicznym kierunkiem rozwoju.

Cytuj:
To przeciesz są plany powołania takiego związku. Poza tym Raszyn płaci za 7 lini.

Jeśli będzie związek, to zarówno WKD jak i TW będą na wspólnym bilecie. Jeśli nie będzie, to Raszyn może się wypiąć na linie tramwajowe równie dobrze jak WKD na wspólny bilet.

Cytuj:
P&R na Połczyńskiej jest źle zlokalizowany. Był tam zbudowany, bo kampania wyborcza się zbliżała, a teren należał do miasta.

Zgadza się, pisaliśmy o tym już dobre dwa lata temu.

A w czym lepszy byłby parking P+R w Jankach, gdyby miał być obsługiwany wyłącznie tramwajem?

Cytuj:
Poza tym jest wiele lini autobusowych które poprzecznie przecinają linie tramwajową.

Tzn. konkretnie jakie linie autobusowe umożliwiają dojazd od tramwaju do miejsc, do których nie można dojechać przesiadając się z WKD? 182?

Ostatnio edytowano Pn wrz 17, 2007 13:23 przez olek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 19:31 
Sympatyk

olek napisał:
Cytuj:
Nie jestem przekonany, czy jest tańszy, budowa w ulicy jest z reguły droższa niż w szczerym polu. Na pewno jest o połowę wolniejszy.

w Al. Krakowskiej jest rezerwa pod linie na pasie zieleni. Poza tym przyznałeś mi racje :lol: -> "w szczerym polu" ma być ta linia WKD.

Cytuj:
Tego nie proponuję. Dowozy z trasy katowickiej i krakowskiej do Janek mogą być już prowadzone autobusami, różnego kalibru i różnych przewoźników.

Jesteś jakiś niezdecydowany :?: Teraz piszesz, że nie proponujesz ciągnięcia lini WKD wzdłuż katowickiej i krakowskiej. A jeszcze kilka postów temu tak pisałeś:
Cytuj:
Ewentualnie tam linia mogłaby się rozwidlać (to chyba dla Pana humptyangela już nie do pojęcie będzie).

Zdecyduj się, proszę. Budowa tramwaju do Janek przez Raszyn zakłada budowę P&R w Jankach i dowóz do niego autobusami pasażerów.

Cytuj:
No właśnie - a obwodnice potrzebne są tam, gdzie jest duży ruch tranzytowy. Tego typu obrazki świadczą raczej o słabej ofercie komunikacji publicznej.

Mmm, a jeszcze pare linijek temu ironicznie twierdziłeś, że:
Cytuj:
No popatrz, a według GDDKiA, SISKOM itp. żadnego tranzytu w Warszawie nie ma i nigdy nie było, tranzyt grzecznie objeżdża stolicę DK 50.

To w końcu jak jest wg Ciebie? Jest ten tranzyt w Warszawie czy nie?
Poza tym na pewno sensowym jest jechanie z jednej części Warszawy do drugiej przez Centrum. Stolica ma promienisty układ ulic, co powoduje, że większość ruch międzydzielnicowego idzie przez centrum. Popatrz, łatwiej jest jechać z Ursusa czy Okęcia projektowaną POW czy przez zakorkowany Mokotów do TS czy TŁ? Łatwiej jest mieszkańcowi Raszyna, Ursusa pojechać na Bielany czy Białołękę Trasą S-W, Al. Jerozolimskim Trasą N-S czy przez zatkaną Dźwigową czy Pl. Zawiszy?

Cytuj:

E... jest jeszcze jedna linia ZTM w Markach:) Miasto nie jest na tyle duże by mieć autobusy co 3-5 min. I takiej potrzeby ono nie zgłaszało.

Cytuj:
Strzelam, że więcej jeździ 176, 527 itp.

Linie, które wcześniej wymieniłem dojeżdżają do odległych rejonów Białołęki, a nie jak 527 do połowy.

Cytuj:
Strzelaj dalej Wink

co mam strzelać? Trasę MP powiesz mi, że na pewno uwielbiacie?

Cytuj:
Wiem kiedy i dlaczego zlikwidowano tramwaje na Goworka i Kasprzaka. Tym niemniej od ładnych paru lat linie te - w zmodyfikowanej wersji - znajdują się w planach rozwoju sieci tramwajowej. IMHO powinny one (i prawdopodobnie kilka innych też) mieć dla TW wyższy priorytet niż linia do Janek.

A czy ja mówię, że powinny mieć niższy priorytet?
Cytuj:

Mało logiczny, jeśli linia idzie przez szczere pola.

Cytuj:
Jeśli będzie związek, to zarówno WKD jak i TW będą na wspólnym bilecie. Jeśli nie będzie, to Raszyn może się wypiąć na linie tramwajowe równie dobrze jak WKD na wspólny bilet.

Ale Raszyn się nie wypina. Poza tym jest mu na rękę, że będzie tam tramwaj i zapewne będzie on partycypowała w kosztach budowy. Jak to ma mieć miejsce w przypadku lini do Piaseczna.

Cytuj:
A w czym lepszy byłby parking P+R w Jankach, gdyby miał być obsługiwany wyłącznie tramwajem?

Olku, P&R w Jankach byłby lepszy ponieważ, jego lokalizacja jest przemyślana, w przeciwieństwie do parkingu na Połczyńskiej. Po przeniesieniu ruchu na Trasę S-W, w Al. Krakowskiej powstanie realna możliwość uprzywilejiowana komunikacji publicznej. Poza tym Janki nie znajdują się w strefie korków, tylko przed nią. Ta sytuacja ulegnie jeszcze bardziej polepszeniu po powstaniu Trasy S-W.
Cytuj:
Tzn. konkretnie jakie linie autobusowe umożliwiają dojazd od tramwaju do miejsc, do których nie można dojechać przesiadając się z WKD? 182?

Na Rakowcu jest kilka lini np. 154, 157, 512

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 11:26 
Admin

humptyangel napisał(a):
olek napisał:
Cytuj:

w Al. Krakowskiej jest rezerwa pod linie na pasie zieleni.

A co w Raszynie? Zresztą nawet w pasie zieleni będzie droższa niż poza układem drogowym, ze względu na przekładki infrastruktury, sygnalizacje itp.

Cytuj:
Jesteś jakiś niezdecydowany :?: Teraz piszesz, że nie proponujesz ciągnięcia lini WKD wzdłuż katowickiej i krakowskiej. A jeszcze kilka postów temu tak pisałeś:
Cytuj:
Ewentualnie tam linia mogłaby się rozwidlać (to chyba dla Pana humptyangela już nie do pojęcie będzie).

Trochę się zapędziłeś - to co wyżej, pisał Wojtek.

Cytuj:
To w końcu jak jest wg Ciebie? Jest ten tranzyt w Warszawie czy nie?

A jak wg Ciebie? Bo we wcześniejszych postach twierdziłeś, że Trasa AK ocaliła Trasę WZ od tranzytu.

Cytuj:
Cytuj:

E... jest jeszcze jedna linia ZTM w Markach:) Miasto nie jest na tyle duże by mieć autobusy co 3-5 min. I takiej potrzeby ono nie zgłaszało.

No to chyba tyle, jeśli chodzi o użyteczność wschodniego odcinka trasy AK dla komunikacji publicznej.

Cytuj:
co mam strzelać? Trasę MP powiesz mi, że na pewno uwielbiacie?

Pożyjemy, zobaczymy.

Cytuj:
A czy ja mówię, że powinny mieć niższy priorytet?

Aha. W takim razie mydlisz oczy tramwajem do Janek, zdając sobie sprawę, że przed 2020 r. raczej się TW nie wygrzebią z zadań wewnątrzwarszawskich?

Cytuj:
Cytuj:

Mało logiczny, jeśli linia idzie przez szczere pola.

Po pierwsze, jeśli ma wozić z Janek, gdzie jest skąd zebrać ruch, to te pola nie przeszkadzają, a wręcz pomagają.

Po drugie, w zasadzie wszystkie te szczere pola to są tereny budowlane. Zajrzyj do planów zagospodarowania przestrzennego zachodniego Raszyna, Nowych Grocholic, Opaczy Kolonii - to wszystko mieszkaniówka, i to dość intensywna. Lepiej już teraz pomyśleć o transporcie szynowym niż czekać na szturm deweloperów.

Z ciekawości - ciągnięcie II linii metra do Połczyńskiej też krytykujesz? Wolałbyś urwać dwie stacje wcześniej, na Lazurowej?

Cytuj:
Ale Raszyn się nie wypina.

Dotychczas. Ale jak zmieni się wójt, to nikt mu nie zabroni.

Cytuj:
Olku, P&R w Jankach byłby lepszy ponieważ, jego lokalizacja jest przemyślana, w przeciwieństwie do parkingu na Połczyńskiej.

W czym konkretnie byłby lepszy? Rzecz rozbija się o różnicę czasów jazdy samochodem i komunikacją publiczną, uprzywilejowanie to kwestia wtórna.

Przy okazji - lokalizacja parkingu na Połczyńskiej też była przemyślana. Tyle, że w latach 70-tych, podobnie jak większość planowanych w Warszawie inwestycji drogowych.

Łatwo być mądrym po szkodzie - polecam przejrzenie prasówki sprzed dwóch lat. Wszyscy się zachwycali, jak to zmniejszą się korki w centrum dzięki trzem nowoczesnym parkingom P+R. Tylko niedobrzy ekoterroryści z ZM mieli odwagę mówić głośno, że to niekoniecznie świetny pomysł.

Cytuj:
Po przeniesieniu ruchu na Trasę S-W, w Al. Krakowskiej powstanie realna możliwość uprzywilejiowana komunikacji publicznej. Poza tym Janki nie znajdują się w strefie korków, tylko przed nią. Ta sytuacja ulegnie jeszcze bardziej polepszeniu po powstaniu Trasy S-W.

Są dwie możliwości:

1. Trasa S-W zakorkuje się od razu (ew. np. al. Jerozolimskie). Wtedy spora część kierowców będzie i tak jechać przez Raszyn i nie będzie mowy o zwężeniu jezdni o połowę.

2. Na trasie S-W i zjazdach z niej ruch będzie odbywał się mniej więcej płynnie, tak jak marzą drogowcy. Wtedy tramwaj, który będzie miał do pokonania mnóstwo przystanków i świateł, nie ma szansy osiągnąć czasu jazdy konkurencyjnego w porównaniu z dojazdem samochodem (a nawet autobusem) bezkolizyjną trasą niemal do centrum miasta (np. do Dworca Zachodniego).

Tertium non datur.

Cytuj:
Na Rakowcu jest kilka lini np. 154, 157, 512

157 i 512 masz na pl. Zawiszy, 154 na Zachodnim. Po modernizacji linii kolejowej nr 8 na WKD al. Jerozolimskie będzie można się przesiąść w SKM do Rakowca oraz Żwirki i Wigury.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 12:32 
Sympatyk

Cytuj:
A co w Raszynie? Zresztą nawet w pasie zieleni będzie droższa niż poza układem drogowym, ze względu na przekładki infrastruktury, sygnalizacje itp.

o tak, z pewnością, pod Al. Krakowska znajduję się przecież rurociąg "Przyjaźń". No właśnie, w Raszynie-tramwaj będzie biegł przez środek miasta, a WKD po polach, poza miastem. Wspaniale Olku!

Cytuj:

też z ZM :)

Cytuj:
A jak wg Ciebie? Bo we wcześniejszych postach twierdziłeś, że Trasa AK ocaliła Trasę WZ od tranzytu.

Dzięki Trasie AK ruch międzydzielnicowy, kutego cele nie jest Centrum i ruch, którego cele nie jest Warszawa omija Centrum z boku. A ciężarówki tranzytem omijają Warszawę DK50.

Cytuj:
No to chyba tyle, jeśli chodzi o użyteczność wschodniego odcinka trasy AK dla komunikacji publicznej.

Jak już wspominałem są jeszcze trzy linie z północy Białołęki :)
Cytuj:
Pożyjemy, zobaczymy.

Jak cała trasa będzie gotowa:)
Cytuj:
Aha. W takim razie mydlisz oczy tramwajem do Janek, zdając sobie sprawę, że przed 2020 r. raczej się TW nie wygrzebią z zadań wewnątrzwarszawskich?

Tego nie powiedziałem. Wszytko zalezy tylko od tego jak nasi włodarze będą wykorzystywać głosy na nich oddane i kasę z UE.
Poza tym nie sądzę, że WKD szybciej jest w stanie stworzyć nową linie skoro sama na tabor z lat 70, jeden wiecznie psujący sie EZT PESY i mnóstwo rzeczy do zrobienia i wyremontowania.
Cytuj:
Po pierwsze, jeśli ma wozić z Janek, gdzie jest skąd zebrać ruch, to te pola nie przeszkadzają, a wręcz pomagają.

Z pewnością CH Janki wygenerują takie potoki jak Raszyn. To centrum świetność na już za sobą.
Cytuj:
Po drugie, w zasadzie wszystkie te szczere pola to są tereny budowlane. Zajrzyj do planów zagospodarowania przestrzennego zachodniego Raszyna, Nowych Grocholic, Opaczy Kolonii - to wszystko mieszkaniówka, i to dość intensywna. Lepiej już teraz pomyśleć o transporcie szynowym niż czekać na szturm deweloperów.

Daj mi do nich linki Olku, będzie dowód. Poza tym ta będzie szła Trasa S-W, droga typu S.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 12:41 
Sympatyk

Cytuj:

o tak, z pewnością, pod Al. Krakowska znajduję się przecież rurociąg "Przyjaźń". No właśnie, w Raszynie-tramwaj będzie biegł przez środek miasta, a WKD po polach, poza miastem. Wspaniale Olku!

Cytuj:

Cytuj:

Dzięki Trasie AK ruch międzydzielnicowy, kutego cele nie jest Centrum i ruch, którego cele nie jest Warszawa omija Centrum z boku. A ciężarówki tranzytem omijają Warszawę DK50.

Cytuj:

Cytuj:
Pożyjemy, zobaczymy.

Jak cała trasa będzie gotowa:)
Cytuj:

Tego nie powiedziałem. Wszytko zalezy tylko od tego jak nasi włodarze będą wykorzystywać głosy na nich oddane i kasę z UE.
Poza tym nie sądzę, że WKD szybciej jest w stanie stworzyć nową linie skoro sama na tabor z lat 70, jeden wiecznie psujący sie EZT PESY i mnóstwo rzeczy do zrobienia i wyremontowania.
Cytuj:

Z pewnością CH Janki wygenerują takie potoki jak Raszyn. To centrum świetność na już za sobą.
Cytuj:

Daj mi do nich linki Olku, będzie dowód. Poza tym ta będzie szła Trasa S-W, droga typu S.

Cytuj:
Z ciekawości - ciągnięcie II linii metra do Połczyńskiej też krytykujesz? Wolałbyś urwać dwie stacje wcześniej, na Lazurowej?

Nie, jestem jak najbardziej za, i bardzo się cieszyłem z tego powodu. Tyle, że tam Trasa AK będzie trochę dalej od osi jaką zapewne będzie II linia.
Cytuj:
Dotychczas. Ale jak zmieni się wójt, to nikt mu nie zabroni.

O tak, a ludzie na pewno nic nie powiedzą, oleją sprawę.

Cytuj:
W czym konkretnie byłby lepszy?

cytuję sam siebie:
Cytuj:
Olku, P&R w Jankach byłby lepszy ponieważ, jego lokalizacja jest przemyślana, w przeciwieństwie do parkingu na Połczyńskiej. Po przeniesieniu ruchu na Trasę S-W, w Al. Krakowskiej powstanie realna możliwość uprzywilejiowana komunikacji publicznej. Poza tym Janki nie znajdują się w strefie korków, tylko przed nią. Ta sytuacja ulegnie jeszcze bardziej polepszeniu po powstaniu Trasy S-W.

Cytuj:
Przy okazji - lokalizacja parkingu na Połczyńskiej też była przemyślana. Tyle, że w latach 70-tych, podobnie jak większość planowanych w Warszawie inwestycji drogowych.

Łatwo być mądrym po szkodzie - polecam przejrzenie prasówki sprzed dwóch lat. Wszyscy się zachwycali, jak to zmniejszą się korki w centrum dzięki trzem nowoczesnym parkingom P+R. Tylko niedobrzy ekoterroryści z ZM mieli odwagę mówić głośno, że to niekoniecznie świetny pomysł.

Dowód proszę o tej lokalizacji P&R z lat 70.
Dobrze wiesz, że dziennikarze nie zawsze piszą słusznie.
Cytuj:
Są dwie możliwości:

1. Trasa S-W zakorkuje się od razu (ew. np. al. Jerozolimskie). Wtedy spora część kierowców będzie i tak jechać przez Raszyn i nie będzie mowy o zwężeniu jezdni o połowę.

A czemu ma się zakorkować? Al. Jerozolimskie będą drogą typu GP.

Cytuj:
2. Na trasie S-W i zjazdach z niej ruch będzie odbywał się mniej więcej płynnie, tak jak marzą drogowcy. Wtedy tramwaj, który będzie miał do pokonania mnóstwo przystanków i świateł, nie ma szansy osiągnąć czasu jazdy konkurencyjnego w porównaniu z dojazdem samochodem (a nawet autobusem) bezkolizyjną trasą niemal do centrum miasta (np. do Dworca Zachodniego).

ile będzie tych przestanków? W Jankach 1/2, długo nic, w Raszynie max 4 a dalej już Warszawa i po drodze kilka centrów logistycznych(mijesca pracy) i miasto:)[/code]

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 15, 2007 8:06 
Admin

humptyangel napisał(a):
Cytuj:

No i?

Cytuj:
Cytuj:

Wspomniałeś np. 134, które dzięki trasie AK traci 5 minut na każdym kursie na objazd do Ostródzkiej.

Cytuj:

Aha. A może byś jednak, zamiast zależeć, zerknął na mapkę TW, policzył odcinki zaplanowane z wyższym priorytetem niż tramwaj do Janek i porównał to z obecnym tempem realizacji inwestycji (i tak relatywnie niezłym w porównaniu z długimi latami kompletnego zastoju).

Cytuj:

Bo TW to dla odmiany mają tylko i wyłącznie nowiutki tabor niskopodłogowy... a ichniejsza PESA bynajmniej się nie psuje.

Poza tym WKD (podobnie jak w przypadku TW) może być łatwiej uzyskać dofinansowanie unijne na nowy tabor, jeśli będzie to połączone z inwestycjami infrastrukturalnymi.

Cytuj:

Mam wrażenie, że się zapętlamy. Którego słowa w poniższym tekście nie rozumiesz?

olek napisał(a):
Taka linia byłaby ukierunkowana raczej nie pod kątem dowozu bezpośrednio z domu, ale zbierania ruchu z lokalnych linii dowozowych, parkingów Park and Ride itp.

Poza tym ten brak świetności CH Janki może wynikać też z braku dobrego dojazdu.

Cytuj:
Cytuj:

Daj mi do nich linki Olku, będzie dowód.

Voila:

http://bip.raszyn.pl/?a=2487
http://bip.raszyn.pl/?a=2501

Opaczy nie widzę w Internecie, będziesz się musiał przejść do UG Michałowice.

Cytuj:
Poza tym ta będzie szła Trasa S-W, droga typu S.

No i?

Cytuj:
Tyle, że tam Trasa AK będzie trochę dalej od osi jaką zapewne będzie II linia.

Rozumiem, że nie byłeś nigdy poza Polską. Ciągnięcie linii transportu szynowego w korytarzu bezkolizyjnej trasy drogowej to dość popularne rozwiązanie. W Amsterdamie np. razem z południową obwodnicą jest zarówno linia kolejowa jak i linia metra.

Cytuj:

Ale już tłumaczyłem, że uprzywilejowanie to kwestia wtórna. Liczy się zysk czasowy, ewentualnie finansowy.

Cytuj:
Dobrze wiesz, że dziennikarze nie zawsze piszą słusznie.

To znaczy? Twierdzisz, że ktoś inny oprócz ZM otwarcie krytykował topienie kasy w parking na Połczyńskiej, a prasa to celowo przemilczała?

Cytuj:
Cytuj:
Są dwie możliwości:

A czemu ma się zakorkować? Al. Jerozolimskie będą drogą typu GP.

O, a od kiedy to bycie drogą GP chroni od korków?

Ale załóżmy, że masz rację i ruch będzie się odbywać płynnie z prędkością projektową. Wtedy dojazd z Janek na Ochotę samochodem będzie trwać ok. 15 minut. Kto byłby takim idiotą, żeby mając do dyspozycji taką wypasioną trasę tłuc się 40 minut tramwajem?

Cytuj:
Cytuj:

ile będzie tych przestanków? W Jankach 1/2, długo nic, w Raszynie max 4 a dalej już Warszawa i po drodze kilka centrów logistycznych(mijesca pracy) i miasto:)

Jeśli tramwaj ma zastąpić autobusy w Raszynie, to musi mieć 8-10 przystanków od Janek do Okęcia. Do tego istniejące 18 na odcinku Okęcie - Centralny, razem 26-28. Dla porównania WKD 10-12, w zależności od liczby przystanków w obecnym szczerym polu. Czaisz, mam nadzieję, różnicę?

Zresztą, czasy jazdy już Ci wcześniej wyliczyłem.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 15, 2007 15:59 
Sympatyk

Cytuj:
No i?

No wiesz, nic. U Was każdy swoją rzepkę skrobie?
Cytuj:
Wspomniałeś np. 134, które dzięki trasie AK traci 5 minut na każdym kursie na objazd do Ostródzkiej.

Masz drogę kategorii GP to musisz się pogodzić, że skrzyżowań nie będzie co 100 m. 5min? chyba przesadzasz? I jaki to ma związek z tym, że Trasa AK nie poprawiła sytuacji na mieście?
Cytuj:
Aha. A może byś jednak, zamiast zależeć, zerknął na mapkę TW, policzył odcinki zaplanowane z wyższym priorytetem niż tramwaj do Janek i porównał to z obecnym tempem realizacji inwestycji (i tak relatywnie niezłym w porównaniu z długimi latami kompletnego zastoju).

To nie moja wina, że tak powoli wszytko idzie. Jestem za rozwojem komunikacji szynowej. Jest dużo do zrobienia w Warszawie. Tylko zadaj sobie sprawę, że pod inwestycje tramwajowe są przeznaczone rezerwy, a pod WKD do Janek nie ma i to jest duży problem natury prawnej i formalnej. A w Polsce takie rzeczy ciągnął się latami.

Cytuj:
Bo TW to dla odmiany mają tylko i wyłącznie nowiutki tabor niskopodłogowy... a ichniejsza PESA bynajmniej się nie psuje.

w kwestii taboru działa ustawa o zamówieniach publiczych i to do niej miej pretensje, że wybrano PESE. Kwestia taboru-to skutek zaniedbań.
Cytuj:
Poza tym WKD (podobnie jak w przypadku TW) może być łatwiej uzyskać dofinansowanie unijne na nowy tabor, jeśli będzie to połączone z inwestycjami infrastrukturalnymi.

ale jak na razie nie uzyskało. Poza tym Samorząd Mazowsza chce dać WKD na pożarcie KM:/ a to może zastopować przemiany w WKD. TW zubudowały 1 nową linie i remontują 2.
A WKD się bawi w niby remonty np. Komorów-Podkowa. to nie był remont, to była parodia. Facelifting.
Cytuj:
Mam wrażenie, że się zapętlamy. Którego słowa w poniższym tekście nie rozumiesz?

olek napisał:
Cytuj:
Taka linia byłaby ukierunkowana raczej nie pod kątem dowozu bezpośrednio z domu, ale zbierania ruchu z lokalnych linii dowozowych, parkingów Park and Ride itp.

Poza tym ten brak świetności CH Janki może wynikać też z braku dobrego dojazdu.

O tak, zapewne, brak dojazdu. Zobacz ile jest CH w środku Warszawy, dlatego mało osób tu przyjeżdża, bo daleko.
Tak samo będzie z TW-szybki tramwaj zbierający ludzi z P&R, dowozówek i centrum Raszyna
Cytuj:
Voila:

http://bip.raszyn.pl/?a=2487
http://bip.raszyn.pl/?a=2501

Opaczy nie widzę w Internecie, będziesz się musiał przejść do UG Michałowice.

Widzisz, Trasa S-W jest osłonięta zabudową usługową i produkcyjną. A na terenie mieszkalnym może jeździć linia dowozowa, która zapewni dojazd do siedziby gminy i da możliwość przesiadki do tramwaju do Warszawy:)
Cytuj:
No i?

No i, że nikt przy trasach ekspresowych nie chce mieszkać. A jak zamieszka bo da się wrobić deweloperom to będzie protestował przeciw Trasie S-W.
Cytuj:
Rozumiem, że nie byłeś nigdy poza Polską. Ciągnięcie linii transportu szynowego w korytarzu bezkolizyjnej trasy drogowej to dość popularne rozwiązanie. W Amsterdamie np. razem z południową obwodnicą jest zarówno linia kolejowa jak i linia metra.

Tak samo ma być w przypadku LDS z Warszawy do Łodzi-ma być prowadzona wzdłuż A-2.
Cytuj:
To znaczy? Twierdzisz, że ktoś inny oprócz ZM otwarcie krytykował topienie kasy w parking na Połczyńskiej, a prasa to celowo przemilczała?

Stołeczna pisała kilka razy o bezsensowności parkingu na Połczyńskiej jeszcze przed otwarciem.
Prasa pisze co jej podsuną i jeszcze nie potrafi tego przetworzyć np. piszanie, że w ramach modernizacji lini W-wa Zachodnia-Okęcie powstanie stacja na wysokości Blue City. A powstaje pod Al. Jerozolimskim.
Dziennikarze też przeinaczają fakty.
Cytuj:
O, a od kiedy to bycie drogą GP chroni od korków?

będzie większa przepustowość i skrzyżowania bezkolizyjne
Cytuj:
Ale załóżmy, że masz rację i ruch będzie się odbywać płynnie z prędkością projektową. Wtedy dojazd z Janek na Ochotę samochodem będzie trwać ok. 15 minut. Kto byłby takim idiotą, żeby mając do dyspozycji taką wypasioną trasę tłuc się 40 minut tramwajem?

A skąd wiesz, czy 40 min? Przecież linie pozamiejskie mają być szybkimi tramwajami:) będzie szybciej:)
A tak idąc tokiem Twego myślenia, to tak samo ludzie nie wybiorą WKD, bo szybciej samochodem. Poza tym mieszkańcy Raszyna nie będą się cofać do Sokołowa by wjechać na Trasę S-W lecz wybiorą tramwaj jadący przez środek miasta.
Cytuj:
Jeśli tramwaj ma zastąpić autobusy w Raszynie, to musi mieć 8-10 przystanków od Janek do Okęcia. Do tego istniejące 18 na odcinku Okęcie - Centralny, razem 26-28. Dla porównania WKD 10-12, w zależności od liczby przystanków w obecnym szczerym polu. Czaisz, mam nadzieję, różnicę?

Zresztą, czasy jazdy już Ci wcześniej wyliczyłem.

Ale WKD omija Raszyn z boku. A tramwaj będzie jechał przez środek miasta. To jest jego ogromniasty plus. po co komu linia jeżdżącą po polu.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 15, 2007 22:32 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
po co komu linia jeżdżącą po polu.

Po to by sie przy niej lokalizowały nowe wielorodzinne osiedla mieszkaniowe (3 mln mieszkań!), centra handlowe (z dobrym dojazdem komunkacją publiczną) i biura co swiatlejszych ekologicznie firm dbajacych o ekologiczny image. To sie chya nazywa... rozwój. :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 18:59 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
U Was każdy swoją rzepkę skrobie?

olek napisał(a):

wojtek napisał(a):
Akurat na Jankach odgałęzienie powinno się kończyć, a tamże powinien być duży Park&Ride dla tych z Nadarzyna czy Sekocina.(zresztą już jest przy hipermarketach). Ewentualnie ...

I ile tu tych rzepek niezgody?
Nasza w olkiem zgoda oczywiście nie oznacza, że w ZM wszyscy mają takie same zdanie w szczegółach. Ale u nas zamordyzmu nie ma i można mieć zdanie odrębne, bo w końcu zawsze jesteśmy w stanie się dogadać.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 19:01 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
O tak, zapewne, brak dojazdu. Zobacz ile jest CH w środku Warszawy, dlatego mało osób tu przyjeżdża, bo daleko

Dla mnie daleko = zły dojazd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona