Tarciu napisał(a):
Miałem na myśli sytuację, w której warunek nie jest spełniony - tzn. nie ma utrudniania ruchu lub stwarzania zagrożenia, jest tylko parkowanie na zakazie - wtedy odholowanie bez tabliczki byłoby wg mnie bezprawne.
...z tabliczką - również (sic!).
Niestety, nie udało mi się znaleźć przepisu określającego postępowanie w związku z (nie)obecnością T-24. W szczególności, poza samym opisem T-24 w
Rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów, nie znalazłem nawiązań do tej tabliczki. Tymczasem sytuacje w jakich pojazd może być usunięty są jawnie wymienione w Art. 130a.
Rezultat sporu może być ciekawy, zwłaszcza jeżeli powodom uda się wykazać brak w/w warunków.
Nie miałbym nic przeciwko jednoznacznemu przepisowi mówiącemu, że tam gdzie nastąpi naruszenie B-3[5-6]+T-24, pojazd jest bezdyskusyjnie usuwany.
PoRD w ogóle nie przewiduje odholowania na zlecenie SM z innych przyczyn, niż Art. 130a ust. 1 pkt 1. Nawet wtedy, gdyby była tabliczka, jeżeli nie są wypełnione warunki tego punktu, SM nie może zlecić odholowania. T-24 w obecnym stanie przepisów to raczej bubel wnoszący zamieszanie.