Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt kwi 23, 2010 21:00 
Zielony Oszołom

Jakie macie doświadczenie z przesyłaniem (a raczej odbiorem) wniosków w różnego rodzaju okołoelektronicznych formach?

W moich okolicach takie cuda są popularne:

http://esp.mzdw.pl/Esp2.Web/Pages/Upload.aspx

Próbował ktoś dyskusji z urzędem tą drogą czy poprzez mail?
Podpis elektroniczny? Nie przesadzają? Chyba nie musi być konieczny do złożenia wniosku?

PostNapisane: Pt kwi 23, 2010 21:27 
Zielony Oszołom

ja osobiście wolę dostawać odpowiedzi na pisma w formie listowej - dużo łatwiej jest mi je segregować

na komputerze musiałbym segregować w katalogi, wgrywać do odpowiedniego katalogu, zmieniać nazwy, etc, a tak to pakuję pismo do segregatora i viola (tak, leniwy jestem) :) a moje pisma łatwo znajduję w programie pocztowym - piszę numer pisma w temacie.

a wysyłam zawsze mailem, dla mnie osobiście najwygodniej :) samo pismo ślę w pdf'ie.

PostNapisane: Pt kwi 23, 2010 21:40 
Zielony Oszołom

mplonski napisał(a):
ja osobiście wolę dostawać odpowiedzi na pisma w formie listowej - dużo łatwiej jest mi je segregować

na komputerze musiałbym segregować w katalogi, wgrywać do odpowiedniego katalogu, zmieniać nazwy, etc, a tak to pakuję pismo do segregatora i viola (tak, leniwy jestem) :) a moje pisma łatwo znajduję w programie pocztowym - piszę numer pisma w temacie.

a wysyłam zawsze mailem, dla mnie osobiście najwygodniej :) samo pismo ślę w pdf'ie.

Toż generujesz koszta obsługi biurowej urzędu... Rozwiązanie niezłe, choć ja nie mam problemu, przynajmniej na razie, z katalogowaniem.
Dzięki za szybką odpowiedź...

PostNapisane: Pt kwi 23, 2010 23:04 
Zielony Oszołom

velogustlik napisał(a):
Rozwiązanie niezłe, choć ja nie mam problemu, przynajmniej na razie, z katalogowaniem.

chętnie brałbym odpowiedzi na maila gdyby wszyscy słali je na maila - kiedyś prosiłem o odpowiedź pismem lub na maila i może 3 czy 4 pisma z wielu więcej dostałem mailem, a reszta tradycyjnie... a więc lepiej jak wszystko tradycyjnie przyjdzie.

poza tym, widziałem już w pismach chyba z 10 wersji mojego maila, w więc część mogłaby nie dojść :P

PostNapisane: Pt kwi 30, 2010 0:41 
Bywalec

mplonski napisał(a):
velogustlik napisał(a):
Rozwiązanie niezłe, choć ja nie mam problemu, przynajmniej na razie, z katalogowaniem.

chętnie brałbym odpowiedzi na maila gdyby wszyscy słali je na maila - kiedyś prosiłem o odpowiedź pismem lub na maila i może 3 czy 4 pisma z wielu więcej dostałem mailem, a reszta tradycyjnie... a więc lepiej jak wszystko tradycyjnie przyjdzie.

poza tym, widziałem już w pismach chyba z 10 wersji mojego maila, w więc część mogłaby nie dojść :P

Od czerwca wejdzie w życie nowelizacja, między innymi KPA, która - jeśli nadawca zażyczy sobie odpowiedzi drogą elektroniczną to tak będzie mu musiała być dostarczona. Do nowelizacji urząd może ale nie musi. Ta nowelizacja wprowadza jeszcze kilka udogodnień, między innymi profil zaufany na EPUAP co znakomicie oszczędzi koszt (przynajmniej wejściowy) korespondencji z urzędami drogą elektroniczną.

PostNapisane: Śr paź 20, 2010 19:27 
Stały Bywalec

Jak zobaczę profil zaufany ePUAP to uwierzę, póki co testuję zwykły na pewnym urzędzie z Chmielnej.

BTW, udało mi się otrzymać potwiedzenie wpłynięcia pisma (wysyłane mailem) od ZTM na mocy art. 63 § 4 KPA.

PostNapisane: Śr paź 20, 2010 19:49 
Zielony Oszołom

Ja z ePUAP korzystam od pewnego czasu, z powodzeniem. Odpowiedzi dostaję mailem, a nie w ePUAP, ale są.

PostNapisane: Śr paź 20, 2010 20:01 
Zielony Oszołom

anfit napisał(a):
BTW, udało mi się otrzymać potwiedzenie wpłynięcia pisma (wysyłane mailem) od ZTM na mocy art. 63 § 4 KPA.

U nich to prawdopodobnie standard, a może i nawet autoodpowiedź. Rozumiem, że wysłałeś przez ich stronę a nie "papierem"?

PostNapisane: Śr paź 20, 2010 20:34 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=CNPuqIkO
https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=CIejvvQM
https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=CJ37g-cJ

Z ZDM jak do tej pory nie miałem problemu z adresem elektronicznym ,ostatnie 3 odp przyszły pocztą , poleconym za potwierdzeniem odbioru.Poprosiłem by nie generowali kosztów.Inne urzędy odpowiadają i nic w zamian nie żądają, wystarcza im adres mailowy.Natomiast IR jest nieugięty o czym świadczą załączone odpowiedzi.
O wiele prościej, jak dla mnie trzymać pisma w katalogach na komputerze.

PostNapisane: Śr paź 20, 2010 20:38 
Stały Bywalec

velogustlik napisał(a):
Rozumiem, że wysłałeś przez ich stronę a nie "papierem"?

Nie, mailem na adres centralny, pismo (podpisany pdf) w załączniku. Potwierdzenie od człowieka po ok 40h, bardzo kulturalnie, że przyjęto i przekazano do pionu takiego, a takiego, odpowiedzi należy się spodziewać w ciągu 30dni. Formularz na stronie jest miły, ale utrudnia stosowanie litery ustawy...

Co do ePUAP, to póki co nie uwidoczniłem maila w piśmie przekazanym przez tę platformę. Ciekawi mnie czy i jakiej mogę się spodziewać reakcji...
Od pewnego czasu drepcę wokół napisania sobie czegoś co by mi generowało pisma z templatek - i porzadkowało obieg dokumentów, dlatego testuje format nieco bardziej skomplikowany i irytujący od prostego maila. Bardzo mnie ciekawi jak np. straż miejska zareaguje na pdf'a z embedowanym filmikiem...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona