Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn maja 14, 2007 14:49 
Bywalec

http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.ph ... 947#190947
Takiego posta znalazłem na WAWKOMie? Pomyślałem, że może ktoś z Was zechce dać merytoryczny odpór przedmówcy :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 14, 2007 22:07 
Oberspammer

Szkoda pióro strzępić na oszołomów :-)
Zresztą już tu sie u nas udzielał.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 12:22 
Bywalec

Oszołomy oszołomami, ale to podobno ZM własnie zorganizowało swego czasu Masę Krytyczną pod hasłem odsunięcia S-7 od Chomiczówki (proszę o weryfikację tej informacji) :? W efekcie m. in. tego typu działań obecnie preferowany jest wariant przesunięty na zachód względem pierwotnego, który przebiega niemal pod oknami niczego nie przewidujących i nieświadomych mieszkańców Radiowa (gdzie nigdy żadnych tego typu planów nie było), a także wymaga wyrębu kilku hektarów Parku Leśnego Bemowo. No jeśli to ma być dbanie o zieleń mazowsza... :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 18:46 
Admin

Nie tyle przesunięcie jej gdzieś, co nie puszczanie jej pod oknami ludzi. Wg nas te wszystkie warianty to wybieranie pomiędzy złem a złem. Nie popieramy żadnego z nich.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 7:46 
Admin

Dyskusja na temat S7 przetoczyła się przez forum ze 3 miesiące temu:

http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?t=50

Inny, podobny wątek:

http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?t=47

W skrócie - my staramy się nie angażować się w przepychanie smrodu i hałasu spod jednego okna pod drugie, interesują nas raczej działania na rzecz zmiany podziału zadań przewozowych na korzyść komunikacji publicznej i transportu niezmotoryzowanego. A także zwiększenia udziału społecznego w podejmowaniu decyzji, konsultacji społecznych itp.

Dyskusje z robert_c, vel vampi_r, vel siskom_tak, vel plyn_z_wisla, też mnie już przestały interesować, bo gdy z ogólnikowych insynuacji przechodzi się do konkretów, to robert_c, vel vampi_r, vel siskom_tak, vel plyn_z_wisla przestaje się udzielać w dyskusji - za to rozpoczyna ją od punktu wyjścia ("Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody?") na trzech innych forach. Niczym hydra - odetniesz jedną głowę, pojawią się trzy nowe. Najwyraźniej nie ma nic lepszego do roboty w tym swoim PKP Informatyka.

Jeśli chodzi o Masę, to cieszy się ona pewną niezależnością od ZM, i ZM nie za bardzo sobie może "organizować pod hasłem". O ile dobrze pamiętam, to (a) ekipa masowa pozwoliła na zorganizowanie przez Chomiczówkę na Zamkowym publicznej debaty na temat tras szybkiego ruchu jako środka komunikacji miejskiej przed jednym z przejazdów (b) w debacie wzieli udział zarówno przedstawiciele Chomiczówki jak i GDKKiA.

Tym niemniej dzięki za link - ciekawą innowacją jest nawiązanie w kolejnej mutacji tego samego wątku do sprawozdania rocznego. Owszem, ZM takie sprawozdania publikuje, jak również oddzielne sprawozdania z większych projektów, dzięki czemu można się dowiedzieć skąd mamy kasę, na co ją wydajemy, jakie przetargi i konkursy wygrywamy, kogo zatrudniamy itp.

W przeciwieństwie do SISKOM.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 21, 2007 15:29 
Bywalec

Zastanawiam się tylko po co te wzajemnie niesnaski. Wszak jedni i drudzy, jakkolwiek nie do końca są ekspertami w zakresie komunikacji, to jednak przynajmniej pochylili się nad problemem i próbują znaleźć "złoty środek" na niechybnie nadciągającą nad Warszawę katastrofę komunikacyjną (w przeciwieństwie do całej reszty polskiego społeczeństwa, które się na tym po prostu "zna"). Jedni i drudzy chcą promować zbiorkom, ograniczać dostępność dla kołowego ruchu indywidualnego w Śródmieściu, odciążyć miasto (szczególnie jego najbardziej przeładowaną część, czyli centrum) od spalin, hałasu etc. Moim skromnym zdaniem, to współpracować powinniście, a nie zwalczać się. Natomiast co do zmiany mentalności włodarzy, to - chociaż powoli - ona jednak następuje. Bardzo możliwe, że w dużej części dzięki Waszym działaniom. Byłem w grudniu na konferencji "Trasport Szynowy" na PW i tam podawali wyniki badania opini publicznej nt. "czy jesteś za uprzywilejowaniem komunikacji zbiorowej nawet, jeśli będzie to oznaczało pogorszenie warunków ruchu dla komunikacji indywidualnej". Jeszcze 10 lat temu TAK mówiło ok. 50% ludzi i dla włodarzy, żeby zmienić swoje podejście do tematu, to było za mało. Teraz mówi już ok. 75% i okazuje się, że i włodarze nagle dostrzegli problem. Zmiana nastawienia społecznego to podstawa i w tym względzie i tu również dostrzegam spore zasługi organizacji takich, jak Wasza. Ale to oczywiście nie zwalnia Was od myślenia. I jeśli nawet nie jesteście w pełni odpowiedzialni za "masę", to jako organizacja mająca w nazwie "zieleń" powinniście moim zdaniem dołożyć starań, aby nie został wybrany taki wariant drogi S-7, który wymaga wycięcia kilku(nastu) hektarów lasu. Zmiana polityki transportowej, wpływanie na mentalność włodarzy - wszystko ok. Ale nie wolno zapominać o stanie obecnym i o tym, że żyjemy w realnym świecie. Który może zostać dotkliwie okaleczony zanim (jeśli wogóle) ta zmiana myślenia o transporcie miejskim nastąpi.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 21, 2007 17:13 
Admin

Dennis napisał(a):
Moim skromnym zdaniem, to współpracować powinniście, a nie zwalczać się.

O, piwo dac temu Panu, dobrze gada!

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 22, 2007 7:58 
Oberspammer

Piwo dac mu można, ale ja nie jestem przekonany, że SISKOM faktycznie chce ograniczenia ruchu samochodowego w Śródmieściu. Droga S-7 niezaleznie od wariantu bedzie ułatwieniem w dojeździe do centrum wszystkim Łomiankowiczom, Łomnym czy Nowodworzanom - wyobrażam sobie te korki poranne.
Pomijając moje poprzednie zdanie to nie mywalczymy z SISKOM-em, ale robert_c z nami wysyłajac takie a nie inne posty na rożne fora.
Co do trasy S-7 - jest niepotrzebna - potrzebny jest porządny tramwaj co kilka minut do Łomianek i Łomnej zamiast kilkunastu autobusów "Ł" dziennie. A dla TIR-ów remont E30 do Gdańska i lawety do pociągów. Wtedy obecna Gdańska sie odkorkuje i nikt nie będzie naciskala na żadną budowę. Ale to nie... w Polsce?

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 23, 2007 11:50 
Bywalec

Raffi napisał(a):
Dennis napisał(a):
Moim skromnym zdaniem, to współpracować powinniście, a nie zwalczać się.

O, piwo dac temu Panu, dobrze gada!
Bardzo chętnie, czemu nie ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 23, 2007 11:58 
Bywalec

Wojtek napisał(a):
Piwo dac mu można, ale ja nie jestem przekonany, że SISKOM faktycznie chce ograniczenia ruchu samochodowego w Śródmieściu. Droga S-7 niezaleznie od wariantu bedzie ułatwieniem w dojeździe do centrum wszystkim Łomiankowiczom, Łomnym czy Nowodworzanom - wyobrażam sobie te korki poranne.
Też nie jestem do niej wcale przekonany. Jednak jeśli ma biec, to niech biegnie w jak najmniej szkodliwym dla środowiska wariancie. Widzę po prostu zdecydowaną różnicę, pomiędzy działaniami pod szyldem "NIE DLA BUDOWY S-7", a "NIE DLA S-7 PRZEZ CHOMICZÓWKĘ" :!:
Cytuj:
Pomijając moje poprzednie zdanie to nie mywalczymy z SISKOM-em, ale robert_c z nami wysyłajac takie a nie inne posty na rożne fora.
Nigdzie nie powiedziałem, że to Wy z nimi walczycie. Znam wiele wypowiedzi roberta_c, bo sam się z nim wielokrotnie spierałem. IMHO on jest jednak niereprezentatywny dla SISKOMu i więcej szkody mu przynosi, niż pożytku. Jego nastawienie jest w znacznym stopniu różne od nastawienia Janka Jakiela, a nawet Wojtka Tumasza (których znam osobiście). Zresztą z całego zarządu tylko on deklaruje poruszanie się po mieście samochodem. Proponuję więc nie przykładać aż tak wielkiej uwagi do jego poglądów i bynajmniej nie utożsamiać do z całym SISKOMEM (do którego i ja bardzo nieformalnie należę, ja - zoologiczny wręcz przeciwnik samochodów w mieście).
Cytuj:
Co do trasy S-7 - jest niepotrzebna - potrzebny jest porządny tramwaj co kilka minut do Łomianek i Łomnej zamiast kilkunastu autobusów "Ł" dziennie. A dla TIR-ów remont E30 do Gdańska i lawety do pociągów. Wtedy obecna Gdańska sie odkorkuje i nikt nie będzie naciskala na żadną budowę. Ale to nie... w Polsce?
Pełna zgoda!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona