Hubert Pollak napisał(a):
PKP Powiśle:
uważam, że warto rozważyć przesunięcie, któregoś z trójki autobusów 118, 155, 166 pod dworzec pkp powiśle aby uzupełniały jedyny 162, który kursuje tam obecnie.
Zgadzam się. Chyba 118 najlepsze, bo podwozi pod BUW, tylko częstotliwość kiepska. Poza tym może 101 po zakończeniu remontu i przywróceniu 25?
Cytuj:
PKP Stadion:
warto rozważyć zostawienie tam na stałe 160, który obecnie ma tymczasową trasę tym bardziej, że 160 jeździ odcinkiem Jagiellońskiej, którym wcześniej nie jeździł żaden autobus.
A jak z frekwencją na zmienionej trasie?
Mnie by osobiście bardziej pasował 174 koło Stadionu. Za to 166 można stamtąd wywalić, bo dowozi na Wschodni, gdzie też są pociągi.
PKP Wschodni:
Cytuj:
dlaczego do głównego dworca po prawej stronie Warszawy linie tramwajowe dojeżdżają z centrum (7, 13) zamiast z innych części prawobrzeżnej Warszawy (Żerań FSO, Annopol, Gocławek)
Bo dość krótkie takie linie by były? Poza tym z Gocławka bardziej się opłaca autobusem od Lubelskiej jechać.
A teraz 7 jeździ właśnie z Pragi

IMHO na Wschodni mogłyby jakieś autobusy jechać z Targówka / Zacisza z pominięciem zatłoczonej Targowej: Radzymińska - Ząbkowska - Markowska - Kijowska, 140, ale może jeszcze coś?
Z drugiej strony przydałby się solidniejszy dojazd od Lubelskiej, bo stamtąd znacznie bliżej do pociągów podmiejskich, a 115 i 123 to raczej dość efemeryczne linie. Skrócić 115, puścić 125 po trasie 115+166 na Kamionku?
Cytuj:
może uzupełnimy listę o wszystkie przystanki warszawskie i podeślemy do ZTM?
Miałem już kiedyś taki pomysł, ale latem mam zdecydowanie słabszą motywację do myślenia o komunikacji miejskiej
Wydaje mi się, że do poprawy są zwłaszcza przystanki Ursus i Rembertów, gdzie faktycznie pociągi mogłyby być atrakcyjne nawet z przesiadką, ale większość często jeżdżących linii mija węzeł przesiadkowy bokiem.