Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lip 02, 2007 12:06 
Stały Bywalec

PKP Powiśle:

uważam, że warto rozważyć przesunięcie, któregoś z trójki autobusów 118, 155, 166 pod dworzec pkp powiśle aby uzupełniały jedyny 162, który kursuje tam obecnie.

PKP Stadion:

warto rozważyć zostawienie tam na stałe 160, który obecnie ma tymczasową trasę tym bardziej, że 160 jeździ odcinkiem Jagiellońskiej, którym wcześniej nie jeździł żaden autobus.

PKP Wschodni:

dlaczego do głównego dworca po prawej stronie Warszawy linie tramwajowe dojeżdżają z centrum (7, 13) zamiast z innych części prawobrzeżnej Warszawy (Żerań FSO, Annopol, Gocławek)

może uzupełnimy listę o wszystkie przystanki warszawskie i podeślemy do ZTM?

PostNapisane: Pn lip 02, 2007 14:58 
Admin

Hubert Pollak napisał(a):
PKP Powiśle:

uważam, że warto rozważyć przesunięcie, któregoś z trójki autobusów 118, 155, 166 pod dworzec pkp powiśle aby uzupełniały jedyny 162, który kursuje tam obecnie.

Zgadzam się. Chyba 118 najlepsze, bo podwozi pod BUW, tylko częstotliwość kiepska. Poza tym może 101 po zakończeniu remontu i przywróceniu 25?

Cytuj:
PKP Stadion:

warto rozważyć zostawienie tam na stałe 160, który obecnie ma tymczasową trasę tym bardziej, że 160 jeździ odcinkiem Jagiellońskiej, którym wcześniej nie jeździł żaden autobus.

A jak z frekwencją na zmienionej trasie?

Mnie by osobiście bardziej pasował 174 koło Stadionu. Za to 166 można stamtąd wywalić, bo dowozi na Wschodni, gdzie też są pociągi.

PKP Wschodni:

Cytuj:
dlaczego do głównego dworca po prawej stronie Warszawy linie tramwajowe dojeżdżają z centrum (7, 13) zamiast z innych części prawobrzeżnej Warszawy (Żerań FSO, Annopol, Gocławek)

Bo dość krótkie takie linie by były? Poza tym z Gocławka bardziej się opłaca autobusem od Lubelskiej jechać.

A teraz 7 jeździ właśnie z Pragi :-)

IMHO na Wschodni mogłyby jakieś autobusy jechać z Targówka / Zacisza z pominięciem zatłoczonej Targowej: Radzymińska - Ząbkowska - Markowska - Kijowska, 140, ale może jeszcze coś?

Z drugiej strony przydałby się solidniejszy dojazd od Lubelskiej, bo stamtąd znacznie bliżej do pociągów podmiejskich, a 115 i 123 to raczej dość efemeryczne linie. Skrócić 115, puścić 125 po trasie 115+166 na Kamionku?

Cytuj:
może uzupełnimy listę o wszystkie przystanki warszawskie i podeślemy do ZTM?

Miałem już kiedyś taki pomysł, ale latem mam zdecydowanie słabszą motywację do myślenia o komunikacji miejskiej ;-)

Wydaje mi się, że do poprawy są zwłaszcza przystanki Ursus i Rembertów, gdzie faktycznie pociągi mogłyby być atrakcyjne nawet z przesiadką, ale większość często jeżdżących linii mija węzeł przesiadkowy bokiem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 03, 2007 14:07 
Oberspammer

hubert pollak napisał(a):

Zastanawiałem się juz nad tym zanim Olek coś napisał, W obecnym stanie, kiedy przejeżdzanie tramwajem obok Wschodniego powoduje koniec trasy na Kawęczyńskiej puszczenie tam większej liczby tramwajów niz obecnie nie może miec miejsca z uwagi na pojemność pętli tramwajowej. Tak jak olek warto zauważyć, że takie linie bylyby dość krótkie, a z Gocławka to byłoby cokolwiek dookoła.

Moim zdaniem jednak tramwaje Warszawskie powinny się zastanowic nad przedlużneiem linii tramwajowej z Kawęczyńskiej (a także ze Stalowej) dalej na wschód i połnoc). Na przykład z Kawęczyńskiej pod torami i w kierunku Budowlanej do Radzymińskiej i Radzymińską nawet do centrum Marki (lub do Marek - budowa obwodnicy Marek umozliwi zajęcie kilku pasów samochodwych w centrum miasta) - przy czym wiekszość trasy w charakterze szybkiego tramwaju (wiadukty i priorytety na skrzyżowaniach). A ze Stalowej na Targówek (pod torami) także z odgałęzieniem na Radzymińską, a w drugim kierunku na Bródno. Linie te powinny zastąpić niektore obecne linie autobusowe. ponadto po wybudowaniu metra i dodatkowych przystanków kolejowych mogloby być także elementem dowozu pasazerów do kolei i metra. Linię ze stalowej postulowaliśmy w zeszłym roku podczas konsultacji modernizacji Warszawa-Gdynia E65.

Wtedy tramwaje z Targówka i Bródna mogłoby przelotowo jeździć obok wschodniego. [/quote]