Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Czy potrzeba jest budować odnogę WKD do Janek?
TAK 67%  67%  [ 8 ]
NIE 33%  33%  [ 4 ]
Liczba głosów : 12
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 13:22 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
A Raszyn zostawić, niech pola mają komunikacje, a miasto nie.

Już Ci pisałem, że:

Cytuj:
poparłem ideę budowy tramwaju przez Raszyn, więc o co ta mowa
i nadal popieram.

Co więcej Olek też tę idęę popiera, a przynajmniej jej nie neguje, tak jak to ciągle sugerujesz, że robimy. Co napisał:
Cytuj:
Nie twierdzę, że linia tramwajowa do Raszyna jest zupełnie niepotrzebna.

Istnienie WKD i tramwaju przez Raszyn sobie nie przeczy, tak jak istnienie tramwaju na Jagiellońskiej z linią na Wysockiego oraz z linią kolejową do Legionowa (obydwie równoległe w odległosci nie wiekszej niż 1km od siebie). [/quote]

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 19:27 
Sympatyk

Cytuj:
A może przed następną żarliwą polemiką spróbujesz jednak sprawdzić fakty w temacie, na który się wypowiadasz? W tym wypadku to naprawdę nie jest takie trudne, wystarczy umiejętność posługiwania się rozkładem jazdy ZTM.

I co? sprawdzałem jaka jest różnica w przyjeździe miedzy przystankami WSPÓŁCZESNA a TURMONCKA.
I tak:
.: w kierunku Żerań FSO czas przejazdu wynosi 3 min.
.: w Kierunku Olesina 7 min, z tym, że autobus ma 2 przystanki więcej po drodze i pojeżdżą pod CH Targówek, wtedy kiedy ludzie wracają z pracy i chcą zrobić zakupy.
Cytuj:
Taki, że trasy wyższych klas oprócz z reguły wyolbrzymianych skutków pozytywnych, mają też negatywne - w postaci np. rozcinania czy utrudniania podróży pieszych, rowerowych, komunikacją zbiorową. Oczywiście 134 to margines przewozów, ale podobnie ucierpiały np. tramwaje na Broniewskiego przy budowie zachodniego odcinka trasy AK.

Ach, wg Ciebie 134 ucierpiała ze względu na TT? 134 puszczono na obecną trasę w roku 2000, czyli po powstaniu TT.
Fakt, że doszedł przystanek przesiadkowy "Park Olszyna", no i postój na
światłach przy wiadukcie, a pozostałe 2 postoje tramów wynikają z dwukrotnego
przecinania drugiej jezdni Broniewskiego (która wtedy właśnie na tym odcinku
powstała). Wy macie jakieś klapki na oczach i
nie potraficie patrzeć systemowo i całościowo?
Cytuj:
Twoja wina, że mydlisz ludziom oczy tramwajem do Raszyna bez realnego rozeznania sytuacji.

Ach, Panie Olku wybacz. Mam się bić w piersi? O tak, Ty wiesz wszystko, znasz aglomeracje od poszewki. Mieszkam w okolicy, jeżdżę po powiecie pruszkowskim i akurat rozeznanie mam, także dzięki tzw. autopsji.
moja wina, dobre sobie. A czy wasza winą nie jest próba uwalenia Trasy AK? Przez to nie może powstać tramwaj na Powstańców Śląskich.
Cytuj:
O? A tak konkretnie, to w jakim studium czy planie jest rezerwa na linię do Raszyna? Bo na pewno nie Warszawy...

nie zgrywaj się. Dobrze wiesz, że jest ona w planach rozwoju TW, planach BDiK. W przeciwieństwie do lini WKD.

Cytuj:
Nie tak samo, tylko dwa razy wolniej.

Jeśli dowozówki będą dowozić do pętli tramwajowej, to zostaną wygryzione przez prywatne busy dowożące szybciej i bezpośrednio do centrum trasą S-W. To zjawisko można zaobserwować w Krakowie. Po prostu żeby środek transportu szynowego mógł zbierać potoki z dowozówek i P&R, musi być istotnie szybszy niż jazda bezpośrednio.

Napisałem moim ost. wpisie, że linie dowozowe będą jedzić do Raszyna i pełnić dwie funkcje:dowoź do tramwaju i do siedziby gminy. Jedynie linie jadące od południa kończyły by bieg w Jankach. Nie wszystkie linie miałby by być skierowane do Janek. Poza tym wole jechać 5 min dłużej niż kupować dwa miesięczne na ZTM i prywaciarza.
Cytuj:
Mam wrażenie, że nie odróżniasz Trasy S-W od POW. Przy trasie S-W tej zabudowy usługowej (a częściej - usługowo-mieszkaniowej) jest raptem 50-100 m, a i to nie wszędzie, w niektórych kwartałach do trasy przylega bezpośrednio czysta mieszkaniówka.

Tak czy owak, to bez znaczenia - istotny jest fakt, że za 10-15 lat te szczere pola będą prawdopodobnie gęściej zabudowane niż obecne centrum Raszyna.

Tak czy owak brak mi słowo. Ludzie i tak będą ciągnęli do centrum gminy. Poza tym większość terenu gminy ma bliżej do Al. Krakowskiej, gdzie ma iść tramwaj.
Cytuj:
Przejedź się trasą AK w okolicach Głębockiej. W Warszawie panuje głód terenów mieszkaniowych - m.in. ze względu na kiszenie ogromnych terenów pod rezerwy na trasy drogowe. A także brak działań w stylu przedwojennego "budujemy EKD w szczere pole i miasto na tym polu".

Kiszą się bo Wy protestujecie. Poza tym jakoś Ci ludzie muszą jeździć po mieście. Teraz miasto stoi, ludzi będzie więcej a Wy hamujecie rozwój dróg.
No, to o co w takim razie Ci chodzi z tym WKD razem z trasą S-W?[/quote]
Dubluje się z linia tramwajową przez Raszyn.
Cytuj:
Tak jak tutaj?

Dobrze wiesz, że Obwodnica Śródmieścia nie jest domknięta i nie jest skończona TS. A TŁ jest w ciągu OŚ.
A może tak jak tu? Jest korek bo zablokowaliście budowę Trasy AK i wszyscy jadą Al. Prymasa Tysiąclecia.
Obrazek
Cytuj:
W Warszawie najbliższa parametrom szybkiego tramwaju jest tak naprawdę WKD (zwłaszcza, gdyby udało się zintegrować ją z siecią tramwajową).

Nie uda się, bo są inne parametry szyny, WKD ma szynę kolejową, o innej główce.
Poza tym wasz link dostarczył mi argumentu-zrobić tak by tram ruszał przed samochodami i wyregulować pod niego sygnalizacje.
Cytuj:
Nie twierdzę, że linia tramwajowa do Raszyna jest zupełnie niepotrzebna. Ale na pewno nie ma szans na pełnienie takiej roli jaką mogłoby pełnić WKD w obsłudze przejazdów kombinowanych (szyna + rower / samochód / autobus) z dalej położonych miejscowości.

Bo?

Cytuj:
Specjalnie napisałem "ewentualnie", bo w przeciwieństwie do ciebie uwzględniam fakt, że kiedyś ktoś (też piszę to specjalnie) może chcieć tą WKD z Janek pociągnąć gdzieś dalej (może nawet na to przydałaby sie rezerwa terenowa). Bo w przeciwieństwie do Ciebie ZM uwzględnia także mozliwość przyszłego rozwoju miasta o jego otoczenia, a nie tylko stan obecny, czyli pola i kicające po nich zające.

Ponadto sam rzuciłeś temat dotyczący odnogi, która nawet nie ma sprecyzowanego przebiegu. Temat podjęliśmy, więc nie miej teraz pretensji, że jesteśmy nieprecyzyjni. Jak chcesz to mogę tę odnoge na mapie poprowadzić i rzucić to na forum, aby Ci pokazac, że można i będzie to jeden z wariantów (może nawet ekologiczny?).

A tak swoją drogą to przydałaby się przed podjęciem decyzji czy budować trasę S-W jakaś analiza strategiczna, czy lepiej te trasę, czy może tramwaj, czy może przedłużenie WKD - to by było dopiero myślenie o systemie transportowym, a nie tylko o systemie obwodnic stolicy lub jej satelitów. Jakoś o takiej analizie nie słyszałem, za to ciagle słysze o róznich wariantach, a to S7, S17, S8 tras przez lub obok Warszawy i o tym, że 90% ruchu na tych trasach to ruch lokalny - do Warszawy (czyli do miasta). Sądzę za tem, że rozważnie zebrania tego ruchu lokalnego w jakimś innym środku transportu, niż samochód byłoby jak najbardziej rozsądne (i w obecnym stanie systemu transportowego stolicy spóźnione już o kilka lat).

Mmm, ależ wy jesteście wyjątkowi, no nieprawdopodobne. Nie tylko wy chcecie rozwoju komunikacji i nie tylko wy patrzycie perspektywicznie.
Mmm, może wogóle nic nie budowac, niech Warszawa dławi się w korkach.

Proszę, powiedzcie jak wytłumaczycie waszą niechęć do Trasy S-W mieszkańcom Raszyna, którzy czekają na tą drogę jak na zbawienie?
Cytuj:
A poza tym może trzymaj się wątków które poruszasz, bo odnosze wrażenie, że dyskusja w temacie "odnoga WKD", która sam wywołałeś nie zmierza z twojej strony do ustalenia konsensusu lub choćby dwóch dość precyzyjnie skonstruowanych zdań odrębnych, ale ma trwać na zasadzie ciągłego czepiania się i podważania wszystkich naszych stwierdzeń jakimikolwiek sposobami. To donikąd prowadzi, a ja jednak wolę zawsze zmierzać w jakimś kierunku.

Co więcej nie ja zacząłem temat o parkingach lecz Twój kolega Olek. Ja po prostu odpowiadam na argument. więc proszę Cię, nie kieruj do mnie swych pretensji.
Co do linku, P&R Połczyńska jest nietrafiona inwestycją. Ale ws. Wilanowskiej i Włościańskiej nie jest tak do końca. Ale nie o tym temat traktuje.

Cytuj:
Istnienie WKD i tramwaju przez Raszyn sobie nie przeczy, tak jak istnienie tramwaju na Jagiellońskiej z linią na Wysockiego oraz z linią kolejową do Legionowa (obydwie równoległe w odległosci nie wiekszej niż 1km od siebie).

Linia tramwajowa tam obsługuje inne rejony, a kolejowa inne. Poza tym pociąg służy dojazdowi mieszkańców Legionowa, Chotomowa do Warszawy-te miasta ją daleko i nie sąsiadują bezpośrednio ze Stolicą.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 20:21 
Oberspammer

Cytuj:
Dubluje się z linia tramwajową przez Raszyn.

Wobec tego trasa S-W dubluje sie z Al.Krakowską. Co proponujesz? (oprócz tramwaju)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 20:25 
Oberspammer

Cytuj:
A czy wasza winą nie jest próba uwalenia Trasy AK? Przez to nie może powstać tramwaj na Powstańców Śląskich.

Słuchaj, aż się zachłysnalem herbatą. Że co przez nas powstac nie może?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 20:27 
Oberspammer

Cytuj:
A może tak jak tu? Jest korek bo zablokowaliście budowę Trasy AK i wszyscy jadą Al. Prymasa Tysiąclecia.

A moze jest korek, bo nikt nie puścil tam tramwaju?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 20:32 
Oberspammer

Cytuj:
Proszę, powiedzcie jak wytłumaczycie waszą niechęć do Trasy S-W mieszkańcom Raszyna, którzy czekają na tą drogę jak na zbawienie?

Proszę - a przez cały wątek tlumaczysz, że czekaja na tramwaj jak na zabawienie. To może dajmy im tramwaj, a potem zobaczymy, czy ta trasa S-W jest potrzebna. Może sie okazać, że wszyscy beda jeździć tramwajem, tak jak z góry zakładasz i korek zniknie?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 18, 2007 16:17 
Sympatyk

Cytuj:
Wobec tego trasa S-W dubluje sie z Al.Krakowską. Co proponujesz? (oprócz tramwaju)

Trasa S-W jest obwodnicą Raszyna. Warszawa nie jest celem każdego, kto jedzie DK 8, ruch na Via Baltica musi omijać Raszyn.
Nikt nie przeleci ani nie wsadzi samochodu do komunikacji miejskiej i przejedzie na drugą stronę miasta.
Cytuj:
Słuchaj, aż się zachłysnalem herbatą. Że co przez nas powstać nie może?

Miedzy Górczewską a Radiową na Powstańców Śląskich. Linia tramwajowa.
Wiadukt nad bocznicą do Huty na zostać rozebrany poczas budowy Trasy AK i ma być postawiony nowy gotowy obciążenia przez tramwaje (przekrój 2x2)
Póki nie wybudują Trasy AK nikt tego wiaduktu nie ruszy (o ile się nie zawali).
Mam nadzieje, że się nie poparzyłeś.
Cytuj:
A może jest korek, bo nikt nie puścił tam tramwaju?

Bo nikt go nie planował, bo nie było potrzeby. Już widzę, jakby się wyrabiał na tych zakrętach. Poza tym na drodze o docelowej kategorii S trudno o tramwaj.

Cytuj:
Proszę - a przez cały wątek tlumaczysz, że czekaja na tramwaj jak na zabawienie. To może dajmy im tramwaj, a potem zobaczymy, czy ta trasa S-W jest potrzebna. Może sie okazać, że wszyscy beda jeździć tramwajem, tak jak z góry zakładasz i korek zniknie?

A co z osobami, które nie jadą nie do Warszawy docelowo? Nadal będą jeździć przez środek Raszyna?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 18, 2007 19:56 
Oberspammer

Cytuj:
Wiadukt nad bocznicą do Huty na zostać rozebrany poczas budowy Trasy AK i ma być postawiony nowy gotowy obciążenia przez tramwaje (przekrój 2x2)
Póki nie wybudują Trasy AK nikt tego wiaduktu nie ruszy (o ile się nie zawali).

Sorry. Tego odcinka Trasy AK akurat nie blokujemy. Sad uchylil pozwolenie na budowę tego odcinka i w postepowaniu tym nie uczestniczylismy, gdyż zostalismy wykluczeni, jako nie badacy stroną (co zreszta moim zdaniem jest niezgodne z konwencja a Aarchus).

A co do wiaduktu - sądzę, ze spokojnie moga wybudować już teraz nowy wiadukt 2x2 z tramwajem (albo może tylko tramwajowy osobno) skoro wszyscy, łącznie z tobą sa przekonani, że to tylko blokowanie i trasę i tak sie wybuduje predzej czy poźniej - trzeba tylko chcieć ten wiadukt wybudować i porządnie zaprojektować już teraz - tak zeby sie dało.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 18, 2007 19:59 
Oberspammer

Cytuj:
A co z osobami, które nie jadą nie do Warszawy docelowo? Nadal będą jeździć przez środek Raszyna?

No przecież tranzytu jest w Warszawie tylko 10%, więc 90% problemu w Raszynie będzie z głowy. Taki ruch juz nie powinien Wam przeszkadzać.

Cytuj:
Poza tym na drodze o docelowej kategorii S trudno o tramwaj.

Skoro go nie ma to faktycznie trudno.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 18, 2007 20:14 
Oberspammer

Cytuj:
[quote='wojtek']Cytat:

Trasa S-W jest obwodnicą Raszyna. Warszawa nie jest celem każdego, kto jedzie DK 8, ruch na Via Baltica musi omijać Raszyn.
Nikt nie przeleci ani nie wsadzi samochodu do komunikacji miejskiej i przejedzie na drugą stronę miasta. [/quote]

A może ruch na Via Baltica powinien poruszać sie TIR-ami po torach?

Ja widzę, ze w Raszynie macie problem z ruchem drogowym na Al. Krakowskiej i czekacie na jego wyeliminowania jak na zbawienie (jednak nie na trasę S-W, ani nie na tramwaj). Skoro generalnie nic nie proponujesz, to ja Ci podpowiem, że w celu wyeliminowania tego ruchu mozna wiele:
A. Wprowadzić oplaty za przejazd DK8 w Raszynie lub za wjazd w granice administracyjne Warszawy (rozwiązanie ekonomiczne twarde)
B. Wprowadzic opłaty i dzięki nim sfinansować tramwaj lub inny srodek transportu do Warszawy z Raszyna (rozwiązanie ekonomiczne średnie)
C. Wybudować tramwaj lub WKD (albo obydwie) oraz P+R w Jankach i utrzymywac promocyjne ceny dla jadących do Warszawy (rozwiązanie ekonomiczne miękkie)
D. Zakazać ruchu tranzytowego przez Raszyn (rozwiązanie administracyjne twarde)
E. Wybudować tunel pod Raszynem (rozwiązanie technologiczne średnie)
F. Przeniesć Raszyn (rozwiązanie niekoniecznie kuriozalne)
G. Wybudować trasę S-W (rozwiązanie technologiczne bardzo miękkie)
H. Wybudować trasę S-W i zwięzić al. Krakowską do przekroju 1x1.
I. Jeszcze inne kombinacje powyższych.

Czy jesteś wstanie powiedzieć, ze ktoś rozważył systemowo te wszystkie mozliwości przed podjęciem decyzji, że trzeba wybudować trasę N-S i umyć ręce?.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona