Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 9:04 
Oberspammer

Cytuj:
Pożar w tunelu pod kanałem La Manche
12-09-2008

W pożarze, który wybuchł wczoraj po południu w tunelu pod kanałem La Manche, dymem zatruło się 6 osób, a 8 zostało lekko rannych. Ruch kolejowy w Eurotunelu całkowicie zamknięto do czasu opanowania sytuacji.
Jak poinformowały koleje francuskie SNCF, kilka kilometrów od wjazdu do tunelu w Calais zapaliły się trzy ciężarówki. Na ewakuację czekają jeszcze 32 osoby, głównie kierowcy ciężarówek, przewożonych na stronę brytyjską towarowym pociągiem.

Rzecznik prasowy przewoźnika "Eurostar" poinformował, że w chwili wybuchu pożaru, w tunelu nie było żadnego pociągu pasażerskiego.

Brytyjska straż pożarna uznała wypadek za "groźny". Aby pomóc francuskim ratownikom, wysłała na miejsce siedem wozów strażackich i cztery karetki pogotowia.

Pożar zaprószył się prawdopodobnie od przegrzanych hamulców jednej z ciężarówek, przez co zapaliła się opona, a od niej kolejne samochody.

Tunel pod kanałem La Manche umożliwia kursowanie między Francją a Anglią pociągów towarowych przewożących samochody i ciężarówki, a także pociągów pasażerskich "Eurostar", które łączą Londyn z Paryżem i Brukselą.

źródło: Rynek Kolejowy http://www.rynek-kolejowy.pl

PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 9:19 
Oberspammer

Cytuj:
Ruch w tunelu pod kanałem La Manche wznowiony
15-09-2008

Ruch towarowy i pasażerski w tunelu pod Kanałem La Manche został w sobotę wznowiony po czwartkowym pożarze, który całkowicie zablokował komunikację - poinformowały firmy Eurotunnel i Eurostar.
Spółka Eurostar, która zapewnia kolejowy ruch pasażerski w tunelu, poinformowała, że w sobotę na trasie Londyn-Paryż pojedzie 12 pociągów, a na trasie Londyn-Bruksela najwyżej 6. Podróż będzie trwała dłużej niż zwykle.

Firma Eurotunnel, która odpowiada za stan torów, podała natomiast, że ruch w tunelu został wznowiony około godz. 1 w nocy z piątku na sobotę, a jako pierwsze ruszyły pociągi towarowe.

Tunel umożliwia kursowanie między Francją a Anglią pociągów towarowych przewożących samochody i ciężarówki, a także pociągów pasażerskich "Eurostar", które łączą Londyn z Paryżem i Brukselą.

źródło: Rynek Kolejowy http://www.rynek-kolejowy.pl