Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 18, 2007 18:27 
Admin

Storm napisał(a):
olek napisał(a):
Storm napisał(a):
Chcesz zmusić ludzi do przesiadania się z samochodów do... pociągów?

1) Nie zmusić, ale zachęcić dobrą ofertą.
2) Owszem, taki mniej więcej trend panuje w Europie. Kolej aglomeracyjna jest po prostu znacznie bardziej wydajnym i bezpiecznym środkiem transportu.
3) To już się dzieje, np. w Rembertowie, Sulejówku, Pruszkowie.

Ależ oczywiście, że tak, tylko że w W-wie masz tylko jedno takie połączenie.

Nie wiem, na ile jesteś na bieżąco, ale obecnie wszystkie pociągi Kolei Mazowieckich, WKD i SKM są objęte działaniem wspólnego biletu na terenie Warszawy. Co raczej czyni dużo więcej niż jedno połączenie :-P

Storm napisał(a):
Mam wymienić wszystkie stacje, które NIE leżą na linii kolejowej W-wa - Łowicz ale są na zachód od Warszawy?
Sprawdź na mapie przebieg linii kolejowej Łowicz - Warszawa i znajdź DOGODNE miejsca przesiadek dla keirowców poruszających się po drodze Poznań - Warszawa.

Ale ludzie nie mieszkają na drodze Poznań-Wawa. Mieszkają w Pruszkowie, Ursusie, Piastowie, Ożarowie, czyli przy miejscowościach położonych wzdłuż torów PKP. I nawet jeżeli dziś nie jeżdżą po nich pociągi, to chyba taniej jest uruchomić takowe niż budować za grube miliony parking na zaledwie 300 miejsc pośrodku niczego. A i dla ludzi to będzie z korzyścią, bo nie będą musieli stać w korkach aby dojechać do stacji kolejowej.

Swoją drogą jakbyś przeczytał dla kogo wg ZTM miał być ten parking, to byś zauważył, że większość z tych miejscowości wymienionych posiada stacje PKP i bynajmniej nie leży przy szosie nr 2.

Storm napisał(a):
olek napisał(a):
Do autobusu też zapewne możesz wsiąść w miejscu gdzie mieszkasz, bez konieczności jechania do Tesco. Po co zatem budować P&R z przesiadką na autobus?

To ma być chyba rozwiązanie dla kierowców? Co by zostawiali samochody w miejscu zamieszkania - lub na rogatkach miasta - i nie tłoczyli się w centrum Warszawy?

Poza tym niekoniecznie do Tesco. Niekoniecznie do autobusu. [/quote]

Tramwaj tutaj jedzie koszmarnie długo w porównaniu z samochodem, więc dlaczego kierowca miałby się do niego przesiadać? Autobus zatem jest jedynym wyjściem, a (jak zauważył Olek) w ten kierowca może wsiąść w Ożarowie, czy Piastowie i do tego nie potrzeba P&R.

Storm napisał(a):
Wszystko zależy od miejsca usytuowania parkingu, dróg dojazdowych i zapewnionych rozwiązań zbiorkomu.

Ale teraz rozmawiamy o konkretnej lokalizacji przy Połczyńskiej, która ma konkretne drogi dojazdowe i rozwiązania zbiorkomu, które są nieatrakcyjne dla przesiadki z samochodu i raczej nie będą nigdy atrakcyjne. Dlatego ten parking jest bez sensu.

Storm napisał(a):
Dlaczego akurat Połczyńska?

Bo tam jest parking o którym mówimy. Swoją drogą tez się zastanawiam dlaczego tam. Jest z 20 lepszych lokalizacji dla takiego parkingu niż to, gdzie go postawiono.

Storm napisał(a):
Wspierasz te P&R czy nie w końcu? Dlaczego tak/nie? Dlaczego nieporozumienie? Jakie masz inne rozwiązanie?

W tym miejscu nie. A to dlatego, że ten parking zwyczajnie będzie stał pusty, bo jest w miejscu, gdzie oferta komunikacji jest za słaba. Czyli czas stracony na zaparkowanie auta, dojście na przystanek i czekanie na autobus nie zwróci się kierowcy w postaci czasu zaoszczędzonego na nie staniu w korku.

Z resztą podobny efekt widać obecnie na Włościańskiej, gdzie kursujące co 12 minut metro, dojazd na około przez uliczki osiedlowe i konieczność przejścia kilkuset metrów od parkingu do stacji/przystanku skutecznie zniechęca do parkowania wszystkich, poza klientami bazarku.

IMO najbardziej wykorzystywanym parkingiem będzie Wilanowska, z racji dobrej oferty komunikacyjnej. Choć i tu nie spodziewałbym się rewelacji, bo jak ktoś odstoi swoje na Puławskiej/Wilanowskiej, raczej nie będzie chciał przesiadać się z samochodu. Ten parking uratować mogą chyba tylko korki na Niepodległości i Puławskiej w stronę centrum, które jeszcze mają szansę kogoś zachęcić do przesiadki na zbiorkom. Za to założyć się mogę, że Połczyńską zlikwidują, wcześniej czy później.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 18, 2007 21:45 
Oberspammer

To jesli już o P+R przy Wilanowskiej mowa. Jeżdżę w miare regularnie Puławską w godzinach okołoszczytowych. Korki - z reguły brak - pierwszy powazniejszy zator tworzy się przy Rakowieckiej. W al. Niepodległości ciaśniej na drodze robi się przy Narbutta, Rakowieckiej - wcześniej i potem luz blues. Straty samochodów na odcinku Wilanowska - Centrum Puławską szacuję na 5-8 minut. Nie jest to czas, ktory uzasadnia przesiadanie się do komunikacji zbiorowej w P+R. Ponadto Metro na Wilanowskiej w godzinach szczytu jest z reguly napaczkowane jak puszka z sardynkami (wiem bo korzystam). Zatem bez dodatkowych składów ruszających z Wilanowskiej oferta moim zdaniem nadal jest słaba. Ponadto szykuje sie przebudowa Puławskiej z upłynnianiem ruchu w postaci zatok autobusowych. Jakoś mi ta polityka transportowa miasta w kierunku P+R się słabo realizuje.

A ja już to kiedys na stronie ZM napisałem - P+R Włościańska, Połczyńska oraz Wilanowska to generalnie próba skoku na linie podmiejskie. Na wszystkich tych przystankach kończą się w "mieście" linie podmiejskie, a ich pasażerowie moga od teraz pojechac samochodem do bezpłatnego P+R i wsiąść do czegoś innego miejskiego. Kto wojował z podmiejskimi najbardziej, jak nie tzw "fachowiec z Łomży", za którego P+R posunęło sie najbardziej?

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 21, 2007 8:24 
Zielony Oszołom

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/wa ... a_a_2.html

KOMUNIKACJA Parking przy Połczyńskiej
"Parkuj i jedź" - plan awaryjny

Jeśli parking przy Forcie Wola będzie świecił pustkami, urzędnicy uruchomią tam centrum zarządzania komunikacją miejską - dowiedziała się "Rz"

Władze miasta planują otworzyć w środę parking "Parkuj i jedź" dla przesiadających się z auta do pojazdów komunikacji miejskiej. Powstał naprzeciwko Ciepłowni Wola, może się na nim zmieścić 500 aut.

Parking powinien działać już od ubiegłego tygodnia, ale z powodu braków w oznakowaniu Zarząd Transportu Miejskiego odmówił odbioru obiektu od wykonawcy - konsorcjum Przedsiębiorstwa Robót Inżynieryjnych Budownictwa i AZET.

Usterki zostały w końcu usunięte, ale nawet teraz pożytek z parkingu może być niewielki. Specjaliści od komunikacji już wcześniej wytykali na łamach "Rz", że znajduje się on poza strefą korków przy wjeździe do Warszawy od strony Błonia i Ożarowa Mazowieckiego (te tworzą się głównie przed Lazurową i Powstańców Śląskich). Budowa parkingu przy Forcie Wola straciła też sens, kiedy władze miasta przesunęły planowaną drugą linię metra spod pobliskiej ul. Człuchowskiej pod Górczewską.

-Jeśli parking przy Połczyńskiej się nie sprawdzi, rozważamy przeznaczenie części tego terenu podbudowę centrum zarządzania komunikacją miejską - ujawnia Michał Dąbrowski z ZTM.

W centrum zarządzania miałyby się znaleźć stanowiska dla dyspozytorów śledzących na cyfrowej mapie lokalizację pojazdów komunikacji miejskiej w Warszawie i okolicach (wszystkie tramwaje w stolicy są wyposażone w system GPS i łączność radiową; w autobusach takie urządzenia działają tylko u niektórych prywatnych przewoźników).

Urzędnicy rozważają także otwarcie przy ul. Połczyńskiej nowego biura reklamacji dla pasażerów (teraz działają tylko na Senatorskiej i nastacjach metra: Świętokrzyska i Ratusz). Pod uwagę biorą udostępnienie części biurowej przedstawicielstwom prywatnych przewoźników autobusowych. Chcieliby też umieścić na Połczyńskiej komisariat Straży Miejskiej.

Burmistrz Bemowa Jarosław Dąbrowski wierzy, że pomysł utworzenia parkingu "Parkuj i jedź" przy Połczyńskiej uratuje budowa stacji kolejowej przy Forcie Wola. W spółnie z szefem ZTM Leszkiem Rutą zaproponował lokalizację trzech nowych stacji na linii z Odolan do Dworca Gdańskiego: przy Forcie Wola, na Jelonkach i obok Wola Parku.

Polskie Linie Kolejowe przygotowują właśnie projekt modernizacji tej linii. Szef oddziału regionalnego PLK Jacek Nowak obiecał dyrektorowi Rucie, że nowe przystanki zostaną uwzględnione w projekcie. Kiedy rozpocznie się budowa, nie wiadomo.
KONRAD MAJSZYK

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 21, 2007 9:25 
Oberspammer

Jeden prezes obiecał drugiemu prezesowi - deja vu?..

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 21, 2007 17:17 
Admin

Wojtek napisał(a):
To jesli już o P+R przy Wilanowskiej mowa. Jeżdżę w miare regularnie Puławską w godzinach okołoszczytowych. Korki - z reguły brak - pierwszy powazniejszy zator tworzy się przy Rakowieckiej.

Ciekawe, bo ja od dojezdżającej z Piaseczna dziewczyny mam regularna relację z tego co się wyrabia na Puławskiej w okolicach remontu. Wcześniej zdarzało mi się też tam smigać rano około 7-8 i co prawad wszystko jeszcze jechało, ale za to 20-30km/h.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 22, 2007 8:00 
Oberspammer

W okolicach Remontu - czyli przy Rondzie Jazdy Polskiej - to znakomicie dalej niż Rakowiecka o której tu napisałem - jest to też juz całkowicie centrum miasta, więc nie ma o czym gadać.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 23, 2007 22:09 
Admin

Wojtek napisał(a):
W okolicach Remontu - czyli przy Rondzie Jazdy Polskiej - to znakomicie dalej niż Rakowiecka o której tu napisałem - jest to też juz całkowicie centrum miasta, więc nie ma o czym gadać.

Ja mówiłem o tym remoncie na granicy Piaseczna i Warszawy. O tym, ze jest jakiś remont przy Jazdy Polskiej to się od Ciebie dowiaduję ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 15:42 
Admin

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/wa ... a_a_7.html

Cytuj:
KOMUNIKACJA Parodia "Parkuj i Jedź"

Miejski parking jak z filmów Barei

Na zbudowanym za ponad 7 mln zł parkingu na 500 aut przy ul. Połczyńskiej stał wczoraj do południa tylko jeden samochód.

Miejski parking typu "Parkuj i Jedź" na Bemowie został uruchomiony o godz. 4 rano. O godz. 8 przyjechał pierwszy pojazd: białe renault kombi. Kierowca wzbudził poruszenie wśród obserwujących pusty plac pracowników ochrony.

- Facet zostawił auto i pojechał tramwajem do pracy na Pradze - opowiadali "Rz" ochroniarze tuż po godz. 11. - Od tamtej pory nikt nie zaparkował tutaj samochodu. Przyjeżdżają tylko dziennikarze.

- Widziałem parkingi "Park & Ride" w Wielkiej Brytanii, Francji, ale jeszcze nigdzie tak idiotycznie zlokalizowanego - powiedział nam Piotr Santorek z Lazurowej, który fotografował kuriozalną inwestycję. O fatalnej lokalizacji parkingu pisaliśmy wielokrotnie. W sąsiedztwie nie ma metra ani pociągu, a kierowcy dojeżdżają do niego po odstaniu w największych korkach: na skrzyżowaniu z ul. Powstańców Śląskich.

Michał Dąbrowski z Zarządu Transportu Miejskiego twierdzi, że za budowę odpowiada poprzednia ekipa. Lokalizację miało wskazać Biuro Naczelnego Architekta i Biuro Integracji Europejskiej. W 2004 roku wiceprezydent Sławomir Skrzypek (dziś prezes NBP) zwrócił się w tej sprawie do wiceprezydenta Andrzeja Urbańskiego (dziś prezesa TVP). Budowę rozpoczął ZTM kierowany przez Roberta Czaplę (dziś w radzie nadzorczej Orlenu).

Urzędnicy nie wykluczają, że na części parkingu powstanie kino samochodowe lub centrum zarządzania komunikacją miejską.

kmaj

Ja tylko tak dla porządku dodam, że za 7 mln zł można było wybudować ok. 25-30 km ścieżek rowerowych, kupić 7 autobusów albo 1 nowy tramwaj niskopodłogowy.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 15:47 
Oberspammer

Ten parking to chyba z kostki jest - może jeszcze oplaca się rozebrac i sprzedać material?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 15:51 
Bywalec

A ja powtórzę po raz en-ty: po przejechaniu Powstańców Śląskich jadąc Połczyńską wcale nie ma się za sobą większości korków! Nadal zysk czasowy w dojeździe do centrum wynosi 15-20 minut w jedną stronę, a finansowy 300-400 PLN/mies. Dziennikarze jak się czegoś uczepią, najczęściej czegoś, o czym pojęcia nie mają, to już tak prędko tematu z łap nie wypuszczą :evil:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona