Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 22, 2007 7:51 
Oberspammer

Nie poszerzeniu prostej. To wbrew obowiązujacej od 1995 roku (taktak - ciagle nie ma nowej) Polityce transportowej miasta i wbrew zdrowemu rozsądkowi - chyba, ze chcemy mieć totalny sajgon na Świętokrzyskiej i Jana Pawła II. Polityka usuwana wąskich gardeł to bzdura - po usunieciu jednego gardła powstaja kilka nowych - to jak walka z hydrą - odetniesz jedna głowe pojawia sie kilka nowych.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 22, 2007 11:18 
Bywalec

Dennis napisał(a):
Inżynierem ruchu to ja sam jestem z wykształcenia.[...]
I zapewniam Cię, że nie trzeba ani hulajnogą, ani wrotkami, ani drezyną, czy czymkolwiek innym jeździć po mieście (kierując ani jako pasażer), żeby znać jego potrzeby komunikacyjne.

Ok, nie mam więcej pytań. Teraz już rozumiem skąd się biorą tak pobudowane ulice w tej naszej stolicy - bowiem za ich planowanie odpowiadają ludzie, którzy na nich zapewne nigdy nie byli, nigdy nią nie jechali, ale i tak doskonale znają "potrzeby komunikacyjne" danej trasy...
To tak samo jak z budową ścieżek rowerowych - kostka tak ładnie wygląda to walniemy kostkę...

Wojtek - polityka usuwania wąskich gardeł to jedna z lepszych metod, o ile dysponujesz i realizujesz inne działania celem odpowiedniego kierowania ruchu.
W przypadku ciągu ulic Prostej - Kasprzaka - Połczyńskiej, aż się prosi i jest tyle miejsca, aby dorobić szybki pas dla busów na całej dlugości i przeznaczyć go nie tylko dla komunikacji miejskiej, ale również dla rowerzystów.

I jeszcze słowo do pana inżyniera ruchu - możesz sobie zwężać ulice, oponować przeciwko budowaniu i poszerzaniu nowych. Ale w ten sposób powodujesz tylko jeszcze większe korki na ulicach, a nie zachęcasz kierowców do korzystania z innych środków komunikacji - bo ich nie budujesz!
Nie zachęcicie ludzi do korzystania z... Z no... No właśnie? Czego? P&R na Połczyńskiej ciągle zamknięta, ilość linii jadących z P&R do centrum ciągle ta sam = znikoma, a Wy nadal nie chcecie poszerzać przelotówki do Centrum?

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 23, 2007 12:03 
Bywalec

Storm napisał(a):
Dennis napisał(a):
Inżynierem ruchu to ja sam jestem z wykształcenia.[...]
I zapewniam Cię, że nie trzeba ani hulajnogą, ani wrotkami, ani drezyną, czy czymkolwiek innym jeździć po mieście (kierując ani jako pasażer), żeby znać jego potrzeby komunikacyjne.

Ok, nie mam więcej pytań. Teraz już rozumiem skąd się biorą tak pobudowane ulice w tej naszej stolicy - bowiem za ich planowanie odpowiadają ludzie, którzy na nich zapewne nigdy nie byli, nigdy nią nie jechali, ale i tak doskonale znają "potrzeby komunikacyjne" danej trasy...
Obawiam się, że nic nie rozumiesz (w tej materii) i każdym kolejnym postem dajesz tego coraz bardziej przekonujący dowód.
Cytuj:
Wojtek - polityka usuwania wąskich gardeł to jedna z lepszych metod, o ile dysponujesz i realizujesz inne działania celem odpowiedniego kierowania ruchu.
A gdzie to wyczytałeś, jeśli można wiedzieć?
Cytuj:
(...) dorobić szybki pas dla busów na całej dlugości i przeznaczyć go nie tylko dla komunikacji miejskiej, ale również dla rowerzystów.
Tylko pod warunkiem, że pasy te będą miały po min. 4 metry szerokości. W przeciwnym przypadku byłoby to iście kuriozalne rozwiązanie, powodujące zarówno drastyczne zmniejszenie bezpieczeństwa ruchu rowerzystów, jak i sprawności poruszania się tymi pasami autobusów.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 23, 2007 22:00 
Admin

Storm napisał(a):

No to pokażmy tą politykę na przykładzie. Korkowało się kiedyś skrzyzowanie Wincentego i Odrowąża. Zrobiono więc rondo Żaba. Później okazało się, że teraz korkuje się dojazd do Starzyńskiego. Wydano grubą kasę na estakady. Teraz więc korkuje się ponownie Żaba. Spróbujmy zgadnąć gdzie przeniesie się korek jak zlikwiduje się wąskie gardło na Żabie ;-)
A kierowcy jak stali, tak stoją... tylko miejsca i ilość pasów się zmienia.

Storm napisał(a):
I jeszcze słowo do pana inżyniera ruchu - możesz sobie zwężać ulice, oponować przeciwko budowaniu i poszerzaniu nowych. Ale w ten sposób powodujesz tylko jeszcze większe korki na ulicach

Jednym z największych paradoksów jest to, że im więcej się buduje dróg, tym więcej ma się na nich korków. Ma to nawet swoją nazwę w świecie nauki, ale nie pomnę jej teraz. Uczą w kazdym razie tego na studiach.
A co do budowania dróg jako rozwiązanie problemów korków. Przez ostatnie 50 lat ten wariant testowali amerykanie i Europa Zachodnia. Nie udało się. Teraz są na etapie chowania dróg pod ziemię lub ich zamykania, wprowadzania tramwajów w miastach, ograniczania ruchu kołowego, zwężania ulic itp.
Czy naprawdę musimy popełniac te same błędy co Oni?

Storm napisał(a):
a nie zachęcasz kierowców do korzystania z innych środków komunikacji - bo ich nie budujesz!

Gdyby przeznaczyć budżet obecnie idący na likwidację tych waskich gardeł na komunikację zbiorową, drogi rowerowe i kolej to gwarantuję Ci, że problem korków rozwiązalibyśmy jeszcze przed Euro 2012.

Storm napisał(a):
a Wy nadal nie chcecie poszerzać przelotówki do Centrum?

Oczywiście, że nie. Po co nam w Centrum jeszcze większe korki i problemy z brakiem miejsc do parkowania? Przecież ludzie nie zawrócą z końcem poszerzonej Połczyńskiej tylko zechcą jechać dalej, gdzie już nie będzie tak szeroko i wygodnie. W ten sposób przegonisz korek z Połczyńskiej powiedzmy na Prostą lub Wolską.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 8:43 
Bywalec

Raffi napisał(a):
Ma to nawet swoją nazwę w świecie nauki, ale nie pomnę jej teraz. Uczą w kazdym razie tego na studiach.
W automatyce takie zjawisko nazywa się dodatnim sprzężeniem zwrotnym i zazwyczaj prowadzi do zniszczenia danego układu :twisted:
I generalnie zgadzam się z całością powyższego Twojego posta :!:

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 11:46 
Oberspammer

Tylko zaśpiewać: "...wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest..."

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 24, 2007 12:37 
Bywalec

A cóż my w zasadzie możemy, poza poprzytakiwaniem sobie nawzajem :?: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 25, 2007 11:18 
Bywalec

...kto się zgadza, ten się zgadza...
Ja nie. Codziennie dojeżdżam Prostą do centrum rowerem i widzę co się dzieje - w przeciwieństwie do niektórych inżynierów ruchu......

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 25, 2007 11:36 
Oberspammer

A skąd jedziesz - może da rade inna trasą. Ja np. z Mokotowa mam co najmniej 3 alternatywy. A droge rowerowa mozna zrobić i bez poszerzania prostej, np. kierujac ruch rowerowy na Pańską i regulujac tam parkowanie. Mozna tez prostą... zwięzić z celu jej budowy :-). Naprawdę rozwiązań dla rowerzystów nie nalezy na silę łączyć rozwiazaniami dla samochodów, zwłaszcza, jesli te drugie niweczą wysiłki w promocji ruchu rowerowego w mieście.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 25, 2007 11:40 
Bywalec

Storm napisał(a):
...kto się zgadza, ten się zgadza...
Ja nie. Codziennie dojeżdżam Prostą do centrum rowerem i widzę co się dzieje - w przeciwieństwie do niektórych inżynierów ruchu......
Gościu odklapnij się może wreszcie ode mnie i zmień płytę :evil: I wbij sobie wreszcie do głowy, że z faktu że ja mam wykształcenie w tym kierunku i znam się na tym - w przeciwieństwie do Ciebie - nie wynika, iż jadąc Prostą codziennie do pracy tramwajem, nie widzę co się dzieje. Z faktu, że szyby w tramwaju są brudne - bynajmniej też nie. A tak wogóle, to zastanawiam się, czy to ciągłe wmawianie wszystkim, że czarne jest białe ma jakiś głębszy psychologiczny sens, czy po prostu brak argumentów poważnie Ci doskwiera a Twoje musi być na wierzchu :? Jeśli to ostatnie, to mogę przyznać, dla Twojej satysfakcji i przyjemności - TAK, NA PROSTEJ CODZIENNIE W PORANNYM SZCZYCIE JEST TAK WYSOKI PSR, ŻE W ZASADZIE PONIŻEJ 60 km/h NIKT NIE SCHODZI! Zadowolony :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona