humptyangel napisał(a):
U Was każdy swoją rzepkę skrobie?
U nas każdy ma prawo do własnych poglądów, nie tylko poglądów Stowarzyszenia czy Pana Profesora. A to jest forum dyskusyjne, służy dyskutowaniu różnych pomysłów, a nie tylko powtarzaniu prawd objawionych.
Cytuj:
Cytuj:
Wspomniałeś np. 134, które dzięki trasie AK traci 5 minut na każdym kursie na objazd do Ostródzkiej.
Masz drogę kategorii GP to musisz się pogodzić, że skrzyżowań nie będzie co 100 m. 5min? chyba przesadzasz?
A może przed następną żarliwą polemiką spróbujesz jednak sprawdzić fakty w temacie, na który się wypowiadasz? W tym wypadku to naprawdę nie jest takie trudne, wystarczy umiejętność posługiwania się rozkładem jazdy ZTM.
Cytuj:
I jaki to ma związek z tym, że Trasa AK nie poprawiła sytuacji na mieście?
Taki, że trasy wyższych klas oprócz z reguły wyolbrzymianych skutków pozytywnych, mają też negatywne - w postaci np. rozcinania czy utrudniania podróży pieszych, rowerowych, komunikacją zbiorową. Oczywiście 134 to margines przewozów, ale podobnie ucierpiały np. tramwaje na Broniewskiego przy budowie zachodniego odcinka trasy AK.
Cytuj:
To nie moja wina, że tak powoli wszytko idzie. Jestem za rozwojem komunikacji szynowej. Jest dużo do zrobienia w Warszawie.
Twoja wina, że mydlisz ludziom oczy tramwajem do Raszyna bez realnego rozeznania sytuacji.
Cytuj:
Tylko zadaj sobie sprawę, że pod inwestycje tramwajowe są przeznaczone rezerwy,
O? A tak konkretnie, to w jakim studium czy planie jest rezerwa na linię do Raszyna? Bo na pewno nie Warszawy...
Cytuj:
a pod WKD do Janek nie ma i to jest duży problem natury prawnej i formalnej. A w Polsce takie rzeczy ciągnął się latami.
Teraz jest cud miód specustawa również kolejowa

Cytuj:
w kwestii taboru działa ustawa o zamówieniach publiczych i to do niej miej pretensje, że wybrano PESE.
Ja nie mam pretensji. Ja zwracam uwagę, że sytuacja taborowa TW nie jest wcale dużo lepsza od WKD.
Cytuj:
Kwestia taboru-to skutek zaniedbań.
Zaiste, odkrywcze.
Cytuj:
Tak samo będzie z TW-szybki tramwaj zbierający ludzi z P&R, dowozówek i centrum Raszyna
Nie tak samo, tylko dwa razy wolniej.
Jeśli dowozówki będą dowozić do pętli tramwajowej, to zostaną wygryzione przez prywatne busy dowożące szybciej i bezpośrednio do centrum trasą S-W. To zjawisko można zaobserwować w Krakowie. Po prostu żeby środek transportu szynowego mógł zbierać potoki z dowozówek i P&R, musi być istotnie szybszy niż jazda bezpośrednio.
Cytuj:
Widzisz, Trasa S-W jest osłonięta zabudową usługową i produkcyjną.
Mam wrażenie, że nie odróżniasz Trasy S-W od POW. Przy trasie S-W tej zabudowy usługowej (a częściej - usługowo-mieszkaniowej) jest raptem 50-100 m, a i to nie wszędzie, w niektórych kwartałach do trasy przylega bezpośrednio czysta mieszkaniówka.
Tak czy owak, to bez znaczenia - istotny jest fakt, że za 10-15 lat te szczere pola będą prawdopodobnie gęściej zabudowane niż obecne centrum Raszyna.
Cytuj:
A na terenie mieszkalnym może jeździć linia dowozowa, która zapewni dojazd do siedziby gminy i da możliwość przesiadki do tramwaju do Warszawy:)
Tak samo może jeździć linia dowozowa do WKD.
Cytuj:
No i, że nikt przy trasach ekspresowych nie chce mieszkać.
Przejedź się trasą AK w okolicach Głębockiej. W Warszawie panuje głód terenów mieszkaniowych - m.in. ze względu na kiszenie ogromnych terenów pod rezerwy na trasy drogowe. A także brak działań w stylu przedwojennego "budujemy EKD w szczere pole i miasto na tym polu".
Cytuj:
Tak samo ma być w przypadku LDS z Warszawy do Łodzi-ma być prowadzona wzdłuż A-2.
No, to o co w takim razie Ci chodzi z tym WKD razem z trasą S-W?
Cytuj:
Cytuj:
O, a od kiedy to bycie drogą GP chroni od korków?
będzie większa przepustowość i skrzyżowania bezkolizyjne
Tak jak tutaj?

Cytuj:
A skąd wiesz, czy 40 min?
Bo to policzyłem. W niniejszym wątku zresztą.
Główny problem tej dyskusji jest taki, że dla mnie czasy jazdy itp. to jest kwestia obliczeń, a dla Ciebie - kwestia wiary. A z przekonaniami religijnymi dyskutuje się nadzwyczaj ciężko.
Cytuj:
Przecież linie pozamiejskie mają być szybkimi tramwajami:) będzie szybciej:)
Szybki tramwaj polega na tym, że poza centrum prowadzi w zasadzie bezkolizyjnie, np. dzięki estakadom, wykopom albo prowadzeniu niezależnie od układu drogowego. Niezłym przykładem w warunkach "bloku wschodniego" jest np. praska linia na Modrany:
http://www.zm.org.pl/?a=modrany-06bW Warszawie najbliższa parametrom szybkiego tramwaju jest tak naprawdę WKD (zwłaszcza, gdyby udało się zintegrować ją z siecią tramwajową).
Cytuj:
Ale WKD omija Raszyn z boku. A tramwaj będzie jechał przez środek miasta. To jest jego ogromniasty plus.
Nie twierdzę, że linia tramwajowa do Raszyna jest zupełnie niepotrzebna. Ale na pewno nie ma szans na pełnienie takiej roli jaką mogłoby pełnić WKD w obsłudze przejazdów kombinowanych (szyna + rower / samochód / autobus) z dalej położonych miejscowości.
Cytuj:
po co komu linia jeżdżącą po polu.
Zanim jakakolwiek linia zostanie zbudowana, na tym polu będzie miasto.