Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Czy potrzeba jest budować odnogę WKD do Janek?
TAK 67%  67%  [ 8 ]
NIE 33%  33%  [ 4 ]
Liczba głosów : 12
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 19:03 
Oberspammer

Cytuj:
Stołeczna pisała kilka razy o bezsensowności parkingu na Połczyńskiej jeszcze przed otwarciem.

Ciekawe dlaczego? Myśmy się już tym tematem w 2005 roku zajmowali.
http://www.zm.org.pl/?a=park_and_ride-zporr

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 19:08 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
Masz drogę kategorii GP to musisz się pogodzić, że skrzyżowań nie będzie co 100 m

A TAK dla priorytetów dla komunikacji publicznej w ruchu drogowym w Warszawie?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 19:12 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
A tak idąc tokiem Twego myślenia

Chyba twojego myślenia?

humptyangel napisał(a):
będzie większa przepustowość i skrzyżowania bezkolizyjne
oraz
Cytuj:
A czemu ma się zakorkować? Al. Jerozolimskie będą drogą typu GP

Skoro się nie zakorkuje, to siłą rzeczy samochodem będzie szybciej. Komunikacja miejska ma to do siebie, że musi gdzieś po drodze stracić czas na zabranie pasażerów.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 19:17 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
Tylko zadaj sobie sprawę, że pod inwestycje tramwajowe są przeznaczone rezerwy, a pod WKD do Janek nie ma i to jest duży problem natury prawnej i formalnej. A w Polsce takie rzeczy ciągnął się latami.

Dlatego podtrzymuję swoje zdanie:

wojtek napisał(a):
Proponuje tę procedurę dla odgałezienia WKD do Janek rozpocząć

Powinny się znaleźć jak najprędzej takie organizacji pozarządowe, które będą się domagały rezerw pod nowe linie kolejowe i metra, zwłaszcza wokół dużych miast. Jak na razie mamy rezerwy pod trasy i rezerwy pod trasy i długo długo żadnej innej rezerwy. Ups - zapomniałem że "w sprawach dotyczących lokalizacji dróg przepisów o zagospodarowaniu przestrzennym nie stosuje się".

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 19:21 
Oberspammer

humptyangel napisał(a):
A na terenie mieszkalnym może jeździć linia dowozowa, która zapewni dojazd do siedziby gminy i da możliwość przesiadki do tramwaju do Warszawy:)

Czy chodzi ci o to: 10 minut kluczenia po okolicy linią dowozową + 5 minut na przesiadkę + 30 minut do centrum = 45 minut?

A może odwrócić rozumowanie: 10 minut kluczenia spod urzędu gminy linią dowozową po okolicy + 5 minut na przesiadkę + 20 minut do śródmieścia WKD - 35 minut. Jak patrzę na notorycznie łamiących ograniczenie prędkości do 50 km/h w Warszawie kierowców, to myślę, że każdami minuta jest cenna.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 19:26 
Oberspammer

Cytuj:
Voila:

http://bip.raszyn.pl/?a=2487
http://bip.raszyn.pl/?a=2501

Opaczy nie widzę w Internecie, będziesz się musiał przejść do UG Michałowice.

Widzisz, Trasa S-W jest osłonięta zabudową usługową i produkcyjną.

A Ty humpty widzisz, że nawet z końca tego osiedla jest nie więcej niż 1000 metrów do Trasy S-W. To całkiem rozsądny czas dojścia pieszego do stacji kolejowej WKD przy tej trasie. Około 10 minut (Oczywiście rowerem "bliżej"). Jak byłem mały to 1,5km do szkoły (wraz z przejściem dla pieszych) zwykle pokonywaliśmy pieszo w 15-20 minut.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 23:05 
Sympatyk

Cytuj:
Po to by sie przy niej lokalizowały nowe wielorodzinne osiedla mieszkaniowe (3 mln mieszkań!), centra handlowe (z dobrym dojazdem komunkacją publiczną) i biura co swiatlejszych ekologicznie firm dbajacych o ekologiczny image. To sie chya nazywa... rozwój.

Tak, tak, tak... tylko powiedź mi którędy dokładnie ma iść ta wasza linia? Nie ma planu żadnego, przykro mi. To nie są klocki lego, że tu sobie postawimy stacje, a tu tunel.
Cytuj:
I ile tu tych rzepek niezgody?
Nasza w olkiem zgoda oczywiście nie oznacza, że w ZM wszyscy mają takie same zdanie w szczegółach. Ale u nas zamordyzmu nie ma i można mieć zdanie odrębne, bo w końcu zawsze jesteśmy w stanie się dogadać.

to wasza rzepka
Cytuj:
Ewentualnie tam linia mogłaby się rozwidlać (to chyba dla Pana humptyangela już nie do pojęcie będzie).

Nie interesują mnie wasze stosunki w ZM. Jesteście niezdecydowani i nieprecyzyjni.
Cytuj:
Dla mnie daleko = zły dojazd.

Z pewnością Janki przyciągną ludzi z Woli, Ochoty czy Bemowa. Zauważ, że teraz CH stawia się bliżej miasta. Janki to CH peryferyjne, które nie potrzebują w tak dużym stopniu być skomunikowane z Warszawą, bo tu raczej przyjeżdża zachodnia część aglomeracji Warszawskiej tj. Pruszków, Brwinów, Grodzisk, Milanówek.

Cytuj:
Ciekawe dlaczego? Myśmy się już tym tematem w 2005 roku zajmowali.
http://www.zm.org.pl/?a=park_and_ride-zporr

Super, naprawdę. Ale jakoś tu nic nie ma napasie, że parking na Połczyńskiej znajduję sie już za strefą korków i, że był tam planowany od lat 70. jak twierdzicie. Mało profesjonalnie.

Cytuj:
A TAK dla priorytetów dla komunikacji publicznej w ruchu drogowym w Warszawie?

Widzę, że lubisz stawać autobusem co 100 m na światłach, w korku, produkować więcej spalin, bo to się staje, rusza, staje... etc. Twoi priorytetem jest zwiększenie emisji spalin? Bo na pewno mniej wyemituje spalin autobus jadący cały czas płynnie niż skokowo. Mając drogę wysokiej klasy ruch odbywa się płynie i szybko więc siła komunikacji wzrasta.
Cytuj:
Skoro się nie zakorkuje, to siłą rzeczy samochodem będzie szybciej. Komunikacja miejska ma to do siebie, że musi gdzieś po drodze stracić czas na zabranie pasażerów.

No to WKD do Janek zatem nie ma sensu bo samochodem będzie szybciej, a linia tramwajowa przynajmniej obsłuży Raszyn (czego nie czyni WKD).
Cytuj:
Powinny się znaleźć jak najprędzej takie organizacji pozarządowe, które będą się domagały rezerw pod nowe linie kolejowe i metra, zwłaszcza wokół dużych miast. Jak na razie mamy rezerwy pod trasy i rezerwy pod trasy i długo długo żadnej innej rezerwy. Ups - zapomniałem że "w sprawach dotyczących lokalizacji dróg przepisów o zagospodarowaniu przestrzennym nie stosuje się".

Warszawa ma świetny system kolejowy, ale jego potencjał nie jest wykorzystany. Ma rezerwy pod linie metra i linie tramwajowe, też pozamiejskie. Problemem nie jest brak rezerw, bo takowe istnieją, ale ospałość władz naszych w kwestii rozwoju komunikacji.
Cytuj:
Proponuje tę procedurę dla odgałezienia WKD do Janek rozpocząć

A Raszyn zostawić, niech pola mają komunikacje, a miasto nie.
Poza tym na ostatnim spotkaniu samorządowców z władzami WKD przedstawiono nie odgałęzienie do Janek, lecz do Nadarzyna (za czym jestem).
Cytuj:
Czy chodzi ci o to: 10 minut kluczenia po okolicy linią dowozową + 5 minut na przesiadkę + 30 minut do centrum = 45 minut?

A może odwrócić rozumowanie: 10 minut kluczenia spod urzędu gminy linią dowozową po okolicy + 5 minut na przesiadkę + 20 minut do śródmieścia WKD - 35 minut. Jak patrzę na notorycznie łamiących ograniczenie prędkości do 50 km/h w Warszawie kierowców, to myślę, że każdami minuta jest cenna.

A kto powiedział, że autobus będzie się kluczył? I kto powiedział, że WKD będzie jechać 20 min do centrum? 25 min tak. Czyli wychodzi 40 min. Poza tym zasada jest taka, że komunikuję się centrum gminy z obrzeżami, a nie na odwrót. Poza tym, zauważ, że tramwaj jadący Al. Krakowską przecina gminę na dwie równe części-każdy ma blisko do tramwaju i Ci mieszkający w Raszynie i Ci mieszkający na południe i na północ od Al. Krakowskiej. Ba, nawet na południowa cześć gminy jest większa.A w przypadku WKD trzeba się tłuc całą gminę w poprzek.
Cytuj:
A Ty humpty widzisz, że nawet z końca tego osiedla jest nie więcej niż 1000 metrów do Trasy S-W. To całkiem rozsądny czas dojścia pieszego do stacji kolejowej WKD przy tej trasie. Około 10 minut (Oczywiście rowerem "bliżej"). Jak byłem mały to 1,5km do szkoły (wraz z przejściem dla pieszych) zwykle pokonywaliśmy pieszo w 15-20 minut.

Autobusik załatwia dwie kwestie: dojazd do tramwaju i dojazd do siedziby gminy. A w przypadku WKD i tak będzie trzeba zorganizować autobusik, by zapewnić dojazd do siedziby gminy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 6:44 
Admin

humptyangel napisał(a):
U Was każdy swoją rzepkę skrobie?

U nas każdy ma prawo do własnych poglądów, nie tylko poglądów Stowarzyszenia czy Pana Profesora. A to jest forum dyskusyjne, służy dyskutowaniu różnych pomysłów, a nie tylko powtarzaniu prawd objawionych.

Cytuj:
Cytuj:
Wspomniałeś np. 134, które dzięki trasie AK traci 5 minut na każdym kursie na objazd do Ostródzkiej.

Masz drogę kategorii GP to musisz się pogodzić, że skrzyżowań nie będzie co 100 m. 5min? chyba przesadzasz?

A może przed następną żarliwą polemiką spróbujesz jednak sprawdzić fakty w temacie, na który się wypowiadasz? W tym wypadku to naprawdę nie jest takie trudne, wystarczy umiejętność posługiwania się rozkładem jazdy ZTM.

Cytuj:
I jaki to ma związek z tym, że Trasa AK nie poprawiła sytuacji na mieście?

Taki, że trasy wyższych klas oprócz z reguły wyolbrzymianych skutków pozytywnych, mają też negatywne - w postaci np. rozcinania czy utrudniania podróży pieszych, rowerowych, komunikacją zbiorową. Oczywiście 134 to margines przewozów, ale podobnie ucierpiały np. tramwaje na Broniewskiego przy budowie zachodniego odcinka trasy AK.

Cytuj:
To nie moja wina, że tak powoli wszytko idzie. Jestem za rozwojem komunikacji szynowej. Jest dużo do zrobienia w Warszawie.

Twoja wina, że mydlisz ludziom oczy tramwajem do Raszyna bez realnego rozeznania sytuacji.

Cytuj:
Tylko zadaj sobie sprawę, że pod inwestycje tramwajowe są przeznaczone rezerwy,

O? A tak konkretnie, to w jakim studium czy planie jest rezerwa na linię do Raszyna? Bo na pewno nie Warszawy...

Cytuj:
a pod WKD do Janek nie ma i to jest duży problem natury prawnej i formalnej. A w Polsce takie rzeczy ciągnął się latami.

Teraz jest cud miód specustawa również kolejowa ;-)

Cytuj:
w kwestii taboru działa ustawa o zamówieniach publiczych i to do niej miej pretensje, że wybrano PESE.

Ja nie mam pretensji. Ja zwracam uwagę, że sytuacja taborowa TW nie jest wcale dużo lepsza od WKD.

Cytuj:
Kwestia taboru-to skutek zaniedbań.

Zaiste, odkrywcze.

Cytuj:
Tak samo będzie z TW-szybki tramwaj zbierający ludzi z P&R, dowozówek i centrum Raszyna

Nie tak samo, tylko dwa razy wolniej.

Jeśli dowozówki będą dowozić do pętli tramwajowej, to zostaną wygryzione przez prywatne busy dowożące szybciej i bezpośrednio do centrum trasą S-W. To zjawisko można zaobserwować w Krakowie. Po prostu żeby środek transportu szynowego mógł zbierać potoki z dowozówek i P&R, musi być istotnie szybszy niż jazda bezpośrednio.

Cytuj:
Widzisz, Trasa S-W jest osłonięta zabudową usługową i produkcyjną.

Mam wrażenie, że nie odróżniasz Trasy S-W od POW. Przy trasie S-W tej zabudowy usługowej (a częściej - usługowo-mieszkaniowej) jest raptem 50-100 m, a i to nie wszędzie, w niektórych kwartałach do trasy przylega bezpośrednio czysta mieszkaniówka.

Tak czy owak, to bez znaczenia - istotny jest fakt, że za 10-15 lat te szczere pola będą prawdopodobnie gęściej zabudowane niż obecne centrum Raszyna.

Cytuj:
A na terenie mieszkalnym może jeździć linia dowozowa, która zapewni dojazd do siedziby gminy i da możliwość przesiadki do tramwaju do Warszawy:)

Tak samo może jeździć linia dowozowa do WKD.

Cytuj:
No i, że nikt przy trasach ekspresowych nie chce mieszkać.

Przejedź się trasą AK w okolicach Głębockiej. W Warszawie panuje głód terenów mieszkaniowych - m.in. ze względu na kiszenie ogromnych terenów pod rezerwy na trasy drogowe. A także brak działań w stylu przedwojennego "budujemy EKD w szczere pole i miasto na tym polu".

Cytuj:
Tak samo ma być w przypadku LDS z Warszawy do Łodzi-ma być prowadzona wzdłuż A-2.

No, to o co w takim razie Ci chodzi z tym WKD razem z trasą S-W?

Cytuj:
Cytuj:
O, a od kiedy to bycie drogą GP chroni od korków?

będzie większa przepustowość i skrzyżowania bezkolizyjne

Tak jak tutaj?
Obrazek

Cytuj:
A skąd wiesz, czy 40 min?

Bo to policzyłem. W niniejszym wątku zresztą.

Główny problem tej dyskusji jest taki, że dla mnie czasy jazdy itp. to jest kwestia obliczeń, a dla Ciebie - kwestia wiary. A z przekonaniami religijnymi dyskutuje się nadzwyczaj ciężko.

Cytuj:
Przecież linie pozamiejskie mają być szybkimi tramwajami:) będzie szybciej:)

Szybki tramwaj polega na tym, że poza centrum prowadzi w zasadzie bezkolizyjnie, np. dzięki estakadom, wykopom albo prowadzeniu niezależnie od układu drogowego. Niezłym przykładem w warunkach "bloku wschodniego" jest np. praska linia na Modrany:

http://www.zm.org.pl/?a=modrany-06b

W Warszawie najbliższa parametrom szybkiego tramwaju jest tak naprawdę WKD (zwłaszcza, gdyby udało się zintegrować ją z siecią tramwajową).

Cytuj:
Ale WKD omija Raszyn z boku. A tramwaj będzie jechał przez środek miasta. To jest jego ogromniasty plus.

Nie twierdzę, że linia tramwajowa do Raszyna jest zupełnie niepotrzebna. Ale na pewno nie ma szans na pełnienie takiej roli jaką mogłoby pełnić WKD w obsłudze przejazdów kombinowanych (szyna + rower / samochód / autobus) z dalej położonych miejscowości.

Cytuj:
po co komu linia jeżdżącą po polu.

Zanim jakakolwiek linia zostanie zbudowana, na tym polu będzie miasto.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 13:00 
Oberspammer

Cytuj:
Nie interesują mnie wasze stosunki w ZM. Jesteście niezdecydowani i nieprecyzyjni.

Specjalnie napisałem "ewentualnie", bo w przeciwieństwie do ciebie uwzględniam fakt, że kiedyś ktoś (też piszę to specjalnie) może chcieć tą WKD z Janek pociągnąć gdzieś dalej (może nawet na to przydałaby sie rezerwa terenowa). Bo w przeciwieństwie do Ciebie ZM uwzględnia także mozliwość przyszłego rozwoju miasta o jego otoczenia, a nie tylko stan obecny, czyli pola i kicające po nich zające.

Ponadto sam rzuciłeś temat dotyczący odnogi, która nawet nie ma sprecyzowanego przebiegu. Temat podjęliśmy, więc nie miej teraz pretensji, że jesteśmy nieprecyzyjni. Jak chcesz to mogę tę odnoge na mapie poprowadzić i rzucić to na forum, aby Ci pokazac, że można i będzie to jeden z wariantów (może nawet ekologiczny?).

A tak swoją drogą to przydałaby się przed podjęciem decyzji czy budować trasę S-W jakaś analiza strategiczna, czy lepiej te trasę, czy może tramwaj, czy może przedłużenie WKD - to by było dopiero myślenie o systemie transportowym, a nie tylko o systemie obwodnic stolicy lub jej satelitów. Jakoś o takiej analizie nie słyszałem, za to ciagle słysze o róznich wariantach, a to S7, S17, S8 tras przez lub obok Warszawy i o tym, że 90% ruchu na tych trasach to ruch lokalny - do Warszawy (czyli do miasta). Sądzę za tem, że rozważnie zebrania tego ruchu lokalnego w jakimś innym środku transportu, niż samochód byłoby jak najbardziej rozsądne (i w obecnym stanie systemu transportowego stolicy spóźnione już o kilka lat).

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 13:13 
Oberspammer

Cytuj:
Super, naprawdę. Ale jakoś tu nic nie ma napasie, że parking na Połczyńskiej znajduję sie już za strefą korków i, że był tam planowany od lat 70. jak twierdzicie. Mało profesjonalnie.

A tu?:
http://www.zm.org.pl/?a=pnr_po_warszawsku

Może nie ma o tym, że jest za strefą korków, ale za to jest, że wg koncepcji z lat 70. Co do profesjonalizmu - wcześniej twierdziłeś, że GW o tym pisała wcześniej i że my żeśmy się tym nie zajmowali i tylko teraz po fakcie sobie dworujemy. Jak Ci udowadniam, żeśmy się tym zajmowali, to z kolei uderzasz w nieprofesjonalizm. Niestety nie jestem w stanie skopiować Ci tutaj treści rozmów i wypowiedzi na forum, z którego relację przytoczyłem, ale dotyczyły róznież i kwestii złego usytuowania względem korków.

A poza tym może trzymaj się wątków które poruszasz, bo odnosze wrażenie, że dyskusja w temacie "odnoga WKD", która sam wywołałeś nie zmierza z twojej strony do ustalenia konsensusu lub choćby dwóch dość precyzyjnie skonstruowanych zdań odrębnych, ale ma trwać na zasadzie ciągłego czepiania się i podważania wszystkich naszych stwierdzeń jakimikolwiek sposobami. To donikąd prowadzi, a ja jednak wolę zawsze zmierzać w jakimś kierunku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona